aA
Didžiausias Estijos laikraštis "Postimees" išspausdino versiją, jog ketvirtadienį šnipinėjimo skandalas tarp Estijos ir Rusijos kilo dėl to, kad du Rusijos diplomatai rinko duomenis apie Estijos gynybos pajėgas ir jos pasienio tarnybą.
"Jie (Rusijos diplomatai), matyt, peržengė leidžiamas ribas", cituoja laikraštis Esyoijos valstybės pareigūno, pageidavusio neskelbti savo pavardės, žodžius.

Pagal savo pareigas diplomatai gali rinkti informaciją, "bet jie negali gilintis į slaptus dalykus ir klausinėti informuotų žmonių tokiu būdu, kuris paverčia diplomatiją žvalgyba", pareiškė pareigūnas.

"Postimees" duomenimis, išsiunčiamas Rusijos ambasados Taline atašė juridiniams klausimams Vladimiras Teleginas ir ambasados darbuotojas Jurijus Jaščenka. Tačiau kitos Estijos žiniasklaidos priemonės nurodo kitą išsiunčiamo diplomato pavardę - Radčenką. Rusijos ambasada atsisako pranešti pavardes diplomatų, kuriuos išsiųsti pareikalavo Estijos valdžia.

Tuo tarpu laikršatyje "Postimees" reiškiama nuomonė, kad greičiausiai jie atstovauja Rusijos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Vyriausiajai žvalgybos valdybai. Drauge laikraštį konsultavę Estijos specialistai neatmeta galimybės, kad vienas Rusijos diplomatų galėjo priklausyti Federalinei saugumo tarnybai.

V. Teleginas, anot laikraščio, retai viešai kur nors pasirodydavo. J. Jaščenka (arba Radčenka), tais pačiais duomenimis, atvyko į Estiją prieš metus iš Stokholmo.

"Postimees" duomenimis, Estijos URM prieš pusantros savaitės konfidencialiai įspėjo Rusijos ambasadorių Aleksejų Gluchovą, kad dviejų diplomatų veikla, Estijos valdžios nuomone, nesuderinama su jų oficialiu statusu, ir rekomendavo juos išsiųsti namo.

Savo ruožtu Rusijos URM paneigė kaltinimus diplomatams ir paprašė juos palikti Taline iki komandiruotės pabaigos, bet Estija su tuo nesutiko. Antradienį šalies politinė vadovybė nusprendė išsiųsti J. Jaščenką (arba Radčenką) ir V. Teleginą.

Atsakydama į tai, Rusijos URM pareikalavo išsiųsti du Estijos diplomatus. Laikraščio "Postimees" duomenimis, tai - Estijos ambasados Rusijoje pirmasis sekretorius Jaakas Lesmentas (Jakas Lesmentas) ir trečiasis sekretorius Ardi Ounapus (Ardis Junapus).

Rusijos ir Estijos oficialūs asmenys pareiškė, jog, etikos sumetimais, nekorektiška viešai skelbti išsiunčiamų diplomatų pavardes.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.