aA
Moterį jos draugas, panaudodamas psichologinę bei psichinę prievartą, privertė pasidaryti abortą. Dėl šio įvykio moteris susirgo depresija, dažnai kalba apie savižudybę. Ar gali būti baudžiamas asmuo, privertęs kitą žmogų darytis neteisėtą abortą?
<font color="#6699CC"><strong>Atsako prokuroras.</strong></font> Atsakomybė už neteisėtą abortą
© Shutterstock nuotr.

Atsako Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Vaida Baranauskienė:

Baudžiamojo kodekso (BK) 143 straipsnis numato atsakomybę tam, kas panaudodamas psichinę prievartą nukentėjusiajai ar jos artimiesiems, privertė nėščią moterį darytis neteisėtą abortą.

Abortas laikomas neteisėtu esant bent vienai šių aplinkybių: 1) esant kontraindikacijų, t.y. kai ši operacija medicininiu požiūriu neleistina; 2) abortas padaromas ne sveikatos priežiūros įstaigoje; 3) abortą padaro asmuo, neturintis teisės daryti šios operacijos, t.y. ne gydytojas akušeris-ginekologas.

Už neteisėto aborto padarymą BK 142 straipsnis numato baudžiamąją atsakomybę - laisvės apribojimą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki trejų metų.

Už privertimą darytis neteisėtą abortą atsako asmuo, sulaukęs 16 metų amžiaus, kuris suinteresuotas, kad nėščia moteris sutiktų, jog jai būtų padarytas neteisėtas abortas.

Psichologinė ar psichinė prievarta – tai grasinimas padaryti žalos nukentėjusiosios ar jos artimųjų interesams – panaudoti fizinį smurtą, padaryti turtinės žalos, atskleisti kompromituojančias žinias ar kitaip pakenkti tuojau ar ateityje.

Nepavykęs vertimas darytis neteisėtą abortą taip pat užtraukia baudžiamąją atsakomybę - tai jau būtų pasikėsinimas padaryti šį nusikaltimą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.