aA
Gydytojas M.O'reurk'as ir jo kolegos iš Sidnėjaus šv. Vincento ligonines (Australija), pristatė duomenis, rodančius suvartojamo kofeino ir aortos pasikeitimų ryšį, kūno aprūpinimą krauju.

Atliekant tyrimą, 18 vidutinio amžiaus sveikų savanorių suvartojo 250 gr kofeino (maždaug 2-3 puodeliai). Rezultatai parodė, kad kofeinas kenkia aortos elastingumui ir pakelia kraujo spaudimą. Aortos elastingumas yra jungtis su širdies veikla ir koronarine kraujo srove, sako tyrinėtojai.

Kiti tyrimai, kuriuos atliko gydytojas Georg'as Noll'as ir kolegos universitetinėje Ziuricho ligoninėje (Šveicarija) su 15 sveikų savanorių, pirmą kartą parodė, kad retai geriantiems kavą ir turintiems gerą kraujo spaudimą, jis didėja, bet tą patį poveikį kava daro ir pastoviai ją geriantiems.

Tyrimo metu nuolat buvo fiksuojamas kraujo spaudimas, širdies veikla ir kiti pokyčiai prieš geriant kavą su kofeinu (trigubą espresso), geriant kavą be kofeino (trigubą espresso), intraveninį kofeino suleidimą arba vien psichologinį poveikį turinčius vaistus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.