aA
Seniesiems metams baigiantis Estijos ambasada Londone tapo apsukrių aferistų auka: pranešama, kad sukčiai, pasinaudoję atsakingų asmenų parašų pavyzdžiais, kuriuos jiems pateikė nieko neįtarianti darbuotoja, iš ambasados banko sąskaitos pasisavino maždaug milijoną kronų (apie 221 tūkst. litų).
Londonas
Londonas
© Reuters/Scanpix
Ši istorija, kurią Užsienio reikalų ministerija buvo linkusi nutylėti, pasak dienraščio "Postimees", išaiškėjo pirmosiomis Naujųjų metų dienomis, kai diplomatai apsižiūrėjo, jog iš ambasados sąskaitos Didžiosios Britanijos svarais sterlingais dingo suma, lygi milijonui Estijos kronų. Tai pirmasis toks atvejis per visą Užsienio reikalų ministerijos gyvavimo istoriją.

Kol kas lieka neaišku, kaip nusikaltėliams iš ambasados sąskaitos pavyko pasisavinti tokią didelę sumą pinigų. Užsienio reikalų ministerija neskuba pateikti daugiau informacijos apie šį incidentą ir susilaiko nuo komentarų, motyvuodama tuo, kad įvykio tyrimas vyksta Londone.

Pareigūnas, sutikęs kalbėti su sąlyga, kad liks neįvardintas, laikraščiui sakė, kad prieš pat Naujuosius metus į prestižinėje Haid Park Geito gatvėje įsikūrusią Estijos diplomatinę atstovybę kreipėsi asmuo, prisistatęs skubių siuntų gabenimo firmos, kurios paslaugomis naudojasi ambasada, atstovu.

Teigiama, kad apsukrus aferistas ambasados darbuotojai surezgė gudrią istoriją apie tai, jog jo atstovaujamai firmai skubiai reikia patikrinti už ambasados finansinius reikalus atsakingo diplomato parašų pavyzdžius. Darbuotoja parašus jam parodė, ir pinigai iš sąskaitos išgaravo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.