aA
Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofis Annanas įspėjo, kad būtina imtis neatidėliotinų veiksmų dėl saugumo Darfūre, nes to nepadarius šiame Sudano regione gali kilti didžiulis smurto protrūkis, remdamasi naujienų tarnyba BBC praneša ELTA.
Pabėgėliai iš Sudano nešasi krepšius su  humanitarine pagalba Bredjino stovykloje Čade.
Pabėgėliai iš Sudano nešasi krepšius su humanitarine pagalba Bredjino stovykloje Čade.
© Reuters/Scanpix
Ataskaitoje, skirtoje JT Saugumo Tarybai, K.Annanas teigė, jog nesutariančios pusės vėl ginkluojasi, o smurtas peržengia regiono ribas. JT generalinis sekretorius paragino Sudano vyriausybę ir sukilėlius atnaujinti politines derybas.

Teigiama, jog kovodamos su sukilėliais, reikalaujančiais daugiau teisių, Sudano vyriausybės remiamos kovotojų grupuotės nužudė tūkstančius Darfūro gyventojų.

Kas mėnesį skelbiamos JT ataskaitos apie padėtį Darfūre rodo vis blogėjančią situaciją. Ne išimtis - ir naujausia ataskaita. Pasak K.Annano, ginklų kaupimas ir padidėjęs smurtas, įskaitant atakas iš oro, rodo, kad Darfūre blogėja saugumo būklė. JT generalinio sekretoriaus teigimu, ir Sudano vyriausybė, ir sukilėliai ne kartą pažeidė paliaubas, o vyriausybė regione pradėjo telkti ginkluotąsias pajėgas.

Tęsiantis smurtui persikelti buvo priversti dar daugiau žmonių. Be to, tai sukelia vis daugiau problemų humanitarinės pagalbos organizacijoms, bandančioms padėti Darfūro gyventojams.

Anot K.Annano, Sudano vyriausybė nedaro nieko, kad atsakomybėn patrauktų žudynėmis kaltinamus kovotojų lyderius. Užuot tai daręs, Chartumas esą ir vėl naudoja kovotojų grupuotes karinėms operacijoms.

JT generalinis sekretorius minėjo, kad abi pusės nepasinaudojo galimybėmis, kurias suteikė sekmadienį numatomas pasirašyti susitarimas tarp vyriausybės ir Pietų Sudano sukilėlių. K.Annano požiūriu, dabar įtakingos JT narės turėtų spausti konfliktuojančias puses susitarti taikiai.

Saugumo Taryba priėmė dvi rezoliucijas, kuriose Sudanui grasinama sankcijomis, jei nesibaigs smurtas, nusinešęs dešimčių tūkstančių žmonių gyvybes. Tačiau Saugumo Tarybos narėms nepavyksta susitarti dėl kito žingsnio.

K.Annano ataskaitą Saugumo Taryba svarstys kitos savaitės pradžioje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.