aA
Pramoninės finansinės grupės "Status" vadovas Vladas Bieliauskas teigia 2003 m. paskolinęs Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato vadovui Erikui Kaliačiui 10 tūkst. litų. V. Bieliauskas tikina iki šio laiko "turėjęs" "labai normalius draugiškus santykius" su E. Kaliačiumi, "Status" ne kartą yra parėmusi sostinės policiją, todėl esą dabar nesuprantąs Vilniaus policijos vadovo elgesio.
Vladas Bieliauskas
Vladas Bieliauskas
© ELTA
E.Kaliačius penktadienį žurnalistams paneigė skolinęsis pinigų iš “Status” ar paties V. Bieliausko. Sostinės policijos vadovas E.Kaliačius taipogi teigė svarstąs galimybę artimiausiu metu kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo. Jo teigimu, kreipimosi priežastis – dėl paskleistų tikrovės neatitinkančių faktų.

Pasak E. Kaliačiaus, visi šiomis dienomis skleidžiami V. Bieliausko teiginiai yra "paprasčiausias noras išvengti atsakomybės", nes policija atlieka ikiteisminį tyrimą, į kurio lauką yra patekęs ir V. Bieliauskas.

Bendrovės "Status" vienas iš akcininkų V. Bieliauskas penktadienį surengė spaudos konferenciją, kurioje didžiąją dalį laiko kalbėjo apie, jo teigimu, neteisėtus "politizuotus ir kriminalinius" teisėsaugos pareigūnų veiksmus, apie tai, kad bendrovė "Status" yra tapusi už aferas nuteistų buvusių žemėtvarkininkų įkaite.

V. Bieliauskas žurnalistams taip pat papasakojo savo bendravimo su E. Kaliačiumi istoriją.

V. Bieliausko tikinimu, E. Kaliačius 2003 m. lapkritį kreipėsi į jį prašydamas paskolinti 10 tūkst. litų, kuriuos esą vėluodamas grąžino. Paklaustas, ar turi dokumentus, įrodančius tokios paskolos buvimą, V. Bieliauskas išsisukinėjo, siūlydamas paklausti paties E. Kalačiaus.

"Išduodant paskolą buvo pasirašytas paskolos raštas.Viskas buvo daroma per buhalteriją, grąžinant paskolą raštas buvo atiduotas. E. Kaliačius pats atvažiavo čia ir juos (pinigus - ELTA) pasiėmė", - sakė V. Bieliauskas. Jis sakė nežinąs, kam Vilniaus policijos vadovui prieš metus prireikė minėtos paskolos: "Gal jam (E. Kaliačiui - ELTA) kažkam trūko pinigų prieš Naujuosius, ne taip svarbu kam, čia ne ta pinigų suma, apie kurią galima būtų kalbėti".

V. Bieliauskas taip pat teigė, neva E. Kaliačius yra prašęs "pakonsultuoti, padėti", tačiau konkrečiau šių konsultacijų turinio "Status" vadovas neatskleidė. Paskutinį kartą, anot V. Bieliausko, E. Kaliačius esą kreipęsis į jį prieš tris mėnesius, tačiau ko tuomet tariamai prašė sostinės policijos vadovas, V. Bieliauskas taip pat nutylėjo. Vienas iš "Status" savininkų tikino, esą E. Kaliačius visuomet pats skambindavęs jam.

Tuo tarpu po V.Bieliausko spaudos konferencijos penktadienį metu "Status" darbuotoja žurnalistams parodė ant sienos kabantį esą E.Kaliačiaus padovanotą paveikslą, vaizduojančiame parduotuvės "Vaikų pasaulis" pastatą. Šiame pastate yra įsikūrusi "Status" būstinė.

Erikas Kaliačius
© ELTA

E.Kaliačius neigia dovanojęs šį paveikslą.

Be kita ko, "Status" vadovas pareiškė, kad kas mėnesį policijai skiria 100 litų benzinui įsigyti. Šiuos teiginius E.Kaliačius taip pat neigia.

Policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius neatmetė galimybės, kad ketinama atlikti tarnybinį patikrinimą. "Be abejo, mes privalėsim reaguoti, patikrinti faktus", - sakė V.Grigaravičius.

V. Bieliausko tikinimu, jo vadovaujama bendrovė "Status" yra gavusi ne vieną Vilniaus policijos vadovo padėkos raštą už paramą policijai.

"Finansiškai remiame policiją, iki šios dienos duodame jiems po 100 litrų benzino per mėnesį, keletą kartų davėme pinigų premijoms po 4 tūkstančius litų", - aiškino V. Bieliauskas.

V. Bieliauskas taip pat neigė E. Kaliačiaus teiginius, jog "Status" akcininkai gali būti susiję su nusikaltėlių grupuote"Vilniaus brigada".

Pasak V. Bieliausko, "Status" akcininkais esą niekuomet nebuvo teisti ar su nusikalstamu pasauliu susiję asmenys. "Status" akcininkai, jos vadovų teigimu, šiuo metu yra keturi asmenys - Alvydas Bieliauskas, V. Bieliauskas, Gintaras Indaravičius ir Timūras Zaninas.

"Arba mes "Vilniaus brigada", arba mes normaliai bendraujame su policija ir padedame jiems ir tiek", - kalbėjo V. Bieliauskas.

"Status" vadovas kirto po kratos jo namuose

"Status" vienas savininkų V. Bieliauskas apie E. Kaliačiaus pavaldinių galimą bendradarbiavimą su aferistais šią savaitę prakalbo po pareigūnų atliktos kratos jo namuose.

Vladas Bieliauskas
© ELTA

Antradienį UAB "Status finansinė pramoninė grupė" kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, prašydama ištirti Vilniaus Ekonominių nusikaltimų tyrimo skyriaus vadovo Andrejaus Lapickio, Organizuotų nusikaltimų tyrimo tarnybos viršininko Vytauto Braknio bei sostinės policijos vadovo E. Kaliačiaus veiksmus, V. Bieliauskas teigia dar 2004 metų lapkritį informavęs E. Kaliačių apie A. Lapickio "bendradarbiavimą su aferistais", o policijos vadovas, anot verslininko, tada pažadėjo viską išsiaiškinti ir paprašė neviešinti šios informacijos.

Vilniaus apygardos prokuratūra į vieną bylą yra sujungusi du ikiteisminius tyrimus: dėl Lietuvos bokso rinktinės nario, Atėnų olimpiados dalyvio Rolando Jasevičiaus sumušimo ir jo tėvo sugyventinės J. Butėnaitės terorizavimo.

Manoma, kad boksininko, Atėnų olimpiados dalyvio R.Jasevičiaus sumušimas lapkričio mėnesį gali būti susijęs su santykių aiškinimusi dėl žemės sklypų Vilniuje.

Manoma, kad su sportininku buvo taip pasielgta, nes jis liudijo prieš buvusį "Vilniaus brigados" narį 43 metų Igorį Pervičką, pravarde "Boba". Kriminalistai ir operatyvininkai įtaria, kad prie ketinimo susidoroti su boksininku R.Jasevičiumi gali būti prisidėjęs V.Bieliauskas.

Tiriant sportininko sumušimą, I.Pervička gruodžio 15-ąją atsidūrė už grotų. Jis įtariamas lapkritį užsakęs boksininko R.Jasevičiaus sumušimą ir terorizavęs boksininko tėvą 41 metų Viktorą Jasevičių.

Atliekant šį ikiteisminį tyrimą, trečiadienį V. Bieliauskas pakviestas į apklausą Vilniaus miesto vyriausiajame policijos komisariate. V.Bieliauskas parodymus duoti atsisakė.

Įtariamajam paskirta kardomoji priemonė - rašytinis pasižadėjimas neišvykti. Pirmadienį V.Bieliausko namuose pusdienį daryta krata, o antradienį - "Status" biure Gedimino prospekte.

Istorijos pradžia - sklypai

R.Jasevičiaus tėvas Viktoras Jasevičius gruodžio 21 dieną Vilniaus apygardos sprendimu dėl žemės aferų sostinėje buvo nuteistas 4 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausme. Pritaikius amnestiją, ji sumažinta penktadaliu. Kartu su V.Jasevičiumi 4 metų ir 3 mėnesių nelaisvės bausme buvo nuteista ir jo sugyventinė 37 metų Jolanta Butėnaitė, tačiau pritaikius amnestiją nuo bausmės ji buvo atleista.

V.Jasevičius su drauge 1997-1999 metais supirkinėjo tolimų giminaičių žemes ir teises į paveldėtą turtą.

Anot žiniasklaidos, pernai "Status" savininkui V.Bieliauskui sugyventiniai V.Jasevičius ir J.Butėnaitė pasiūlė pelningą sandorį - už teisinę ir finansinę pagalbą susigrąžinant devyniose prestižinėse Vilniaus vietose esančius sklypus, kurie buvo verti 30 milijonų litų, perduoti "Status" pusę sklypų ploto arba pusę už juos gautos sumos. Vėliau, anot žiniasklaidos V.Bieliauskas supratęs turįs reikalų su aferistais, kuriuos, "Status" vadovo nuomone, gina korumpuoti policijos pareigūnai.

Įgijęs teisę į nekilnojamą turtą, V.Jasevičius kreipdavosi į Vilniaus žemėtvarkininkus 34 metų Germaną Stagį ir jo viršininką 56 metų Stanislovą Žvirblį. Abu šie žemėtvarkininkai taip pat nuteisti - G.Stagys gavo 4 metų, S.Žvirblis - 2,5 metų laisvės atėmimo bausmes.

Šitaip buvo įsigyta 12 sklypų, tačiau vėliau paaiškėjo, kad tolimi giminaičiai neturėjo teisės jų susigrąžinti. Pradėjus tyrimą paaiškėjo, kad dalis dokumentų buvo suklastoti.

Teismo mėnesiui suimtas I.Pervička, kaip įtariama, V.Bieliausko prašymu telefonu terorizuodamas V.Jasevičių, neva reikalavo 2 mln. litų vertės turto. Tačiau buvęs "Vilniaus brigados" narys neigė skambinęs sportininko tėvui. I.Pervička taip pat neigia įtarimus dėl boksininko sumušimo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.