aA
Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas pareiškė esąs nustebęs, jog Lietuva ir Lenkija susilaukė Europos Parlamento (EP) pirmininko Josepo Borrellio kritikos dėl tarpininkavimo sprendžiant politinę krizę Ukrainoje.
Artūras Paulauskas
Artūras Paulauskas
© ELTA
"Tiek (Lenkijos prezidento - BNS) Aleksandro Kwasniewskio, tiek (Lietuvos prezidento - BNS) Valdo Adamkaus elgesys ir, pagaliau, jų veiklos rezultatai niekuo nesiskyrė nuo nuostatų, kurios buvo išsakytos Europos Vadovų Tarybos (EVT) susitikime. Mes kalbėjome, kad rinkimai turi būti demokratiški, laisvi, kad jie nebūtų klastojami, ir permainos ateitų į šią šalį", - interviu "Žinių radijui" ketvirtadienį sakė A.Paulauskas.

"Aš nesuprantu, kuo remiamasi teigiant, jog nesutapo nuomonės", - pažymėjo jis.

Lenkijos dienraštis "Gazeta Wyborcza" trečiadienį pranešė, jog gruodį kalbėdamas uždaroje konferencijoje Madride EP pirmininkas kritikavo Lenkiją ir Lietuvą dėl jų veiksmų Ukrainoje.

"Krizės Ukrainoje sprendimas yra didelė Europos Sąjungos sėkmė, tačiau lenkai ir lietuviai neturėjo tokios pačios nuomonės, kaip kitos ES valstybės, ir veikė JAV įtakojami", - cituoja J.Borellio žodžius Lenkijos dienraštis.

"Mūsų vadovų elgesys niekuo nesiskyrė nuo Europos Sąjungos ir, be abejo, tiek Amerika, tiek Europa buvo suinteresuota, kad Ukraina įsivyrautų demokratinės nuostatos", - "Žinių radijui" tvirtino A.Paulauskas.

Ukrainos prezidento Leonido Kučmos kvietimu praėjusių metų pabaigoje Kijeve su tarpininkavimo misija kelis kartus lankėsi Lenkijos ir Lietuvos prezidentai, kurie kartu su Europos Sąjungos diplomatijos vadovu Javieru Solana dalyvavo opozicijos lyderio Viktoro Juščenkos ir Ukrainos premjero Viktoro Janukovičiaus derybose dėl taikaus krizės, kilusios po suklastotų prezidento rinkimų, sureguliavimo.

Po derybų Ukrainoje nuspręsta pakartoti balsavimą antrajame prezidento rinkimų ture, kurį gruodžio 26 dieną įtikinama pergale laimėjo už tampresnius ryšius su Europos Sąjunga pasisakantis V.Juščenka.

Trečiadienį dėl EP pirmininko pasisakymo kilus pasipiktinimui Lenkijos parlamente, J.Borellis pareiškė, jog kai kurie jo teiginiai buvo neteisingai išversti ir interpretuoti.

EP pirmininkas taip pat pareiškė teigiamai vertinąs Lenkijos ir Lietuvos vadovų pastangas sprendžiant krizę Ukrainoje. Jis neigė sakęs, jog "Lenkijai Ukraina yra artimesnė nei kitos ES valstybės", bet patvirtino kalbėjęs, jog Lenkija anksčiau buvusi "JAV Trojos arkliu Senajame kontinente".

Nepaisant J.Borellio paneigimų dėl kai kurių pasisakymų, kai kurie Lenkijos europarlamentarai net pasiūlė kelti klausimą dėl jo atstatydinimo.

Komentuodamas tokį siūlymą, Liberalų ir demokratų aljanso už Europą frakcijos vicepirmininkas europarlamentaras Eugenijus Gentvilas pareiškė, jog Europos Parlamento pirmininkas turėtų atsiprašyti Lenkijos ir Lietuvos žmonių.

E.Gentvilui taip pat nepriimtina J.Borellio kritika Lenkijai ir Lietuvai dėl tamprių ryšių su JAV, o jo pasisakymas rodo, kad "ES stokoja vienalytės ir stiprios pozicijos vertinant Ukrainą ir jos ateitį".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.