aA
Buvusiam Čilės diktatoriui Augusto Pinochetui teismas skyrė namų areštą ir leido teisti jį už žmogžudystes ir grobimus.
Augusto Pinochet
© Reuters/Scanpix
Namų arešto orderis buvo nugabentas į A.Pinocheto užmiesčio rezidenciją, esančią netoli Ramiojo vandenyno pakrantės. 2001 metais A.Pinochetui Čilėje jau kartą buvo skirtas namų areštas, kuris truko vos šešias savaites. Tuomet buvęs diktatorius buvo įtariamasis kitoje žmogaus teisių pažeidimų byloje, kuri vėliau buvo nutraukta.

Antradienį Čilės Aukščiausiasis Teismas patvirtino žemesnės instancijos teismo sprendimą, kuriuo buvo atmestas kaltinamojo gynybos pareiškimas, neva A.Pinochetas yra nepakaltinamas dėl silpnaprotystės.

Namų arešto sąlygomis laikomą A.Pinochetą saugos karo policijos būrys.

A.Pinochetui pateikti kaltinimai susiję su 10-ies jo politinių oponentų mirtimi ir dingimu aštuntąjį praėjusio amžiaus dešimtmetį, kai buvo vykdoma susidorojimo su oponentais kampanija.

Atrodo, kad šis precedento neturintis teismo sprendimas dar labiau priartino buvusio diktatoriaus pirmojo teismo dieną, nors jo gynyba žada ir toliau siekti nutraukti šią bylą.

A.Pinochetas savo geležiniu kumščiu valdė Čilę nuo 1973 iki 1990 metų. Kaip teigia oficiali statistika, režimo aukomis per tą laiką tapo beveik 3 tūkst. politinių oponentų, dar 27 tūkst. žmonių patyrė kankinimus.

A.Pinochetas niekada nebuvo teisiamas už žmogaus teisių pažeidimus, nors jo nurodymus vykdę karo pareigūnai buvo nuteisti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.