aA
Izraelio ultraortodoksinė partija trečiadienį sutiko prisijungti prie ministro pirmininko Arielio Sharono koalicijos, pašalindama paskutinę kliūtį suformuoti "vienybės vyriausybę", kuri galėtų įgyvendinti pasitraukimo iš okupuoto Gazos Ruožo planą.
Izraelio premjeras Arielis Sharonas
Izraelio premjeras Arielis Sharonas
© AFP/Scanpix
Savaitės pradžioje A.Sharonas įspėjo, jog skelbs pirmalaikius rinkimus, jei ultraortodoksinė partija "Jungtinis Toros judaizmas" (JTJ) neprisijungs prie koalicijos.

"Penkis narius turinti JTJ frakcija nusprendė prisijungti prie koalicijos, tačiau tris mėnesius nesiims jokio vaidmens vyriausybėje. Vyksta audringi ginčai", - sakė JTJ frakcijos lyderio rabino Avrahamo Ravitzo padėjėjas Taybi Gelbsteinas.

Dešiniajam sparnui priklausantis premjeras jau anksčiau susitarė su centro kairiųjų Darbo partija dėl "vienybės vyriausybės" formavimo, tačiau jam buvo būtina ir JTJ parama, kad užsitikrintų balsų daugumą parlamente.

A.Sharonas neteko daugumos paramos Knesete, kai pasitraukė ar buvo atleisti jo pasitraukimo iš Gazos Ruožo planui nepritariantys koalicijos partneriai. Dabar premjero partija kontroliuoja 40 vietų iš 120-ies, tačiau užsitikrinus Darbo partijos ir ultraortodoksų paramą, šis skaičius padidėjo iki 66.

A.Sharono plane numatyta iš Gazos Ruožo iškelti 8 tūkst. žydų naujakurių, kurie įtvirtintose nausėdijose gyvena tarp beveik 1,3 mln. palestiniečių. Pagal planą, taip pat ketinama uždaryti keturias iš 120 nausėdijų Vakarų Krante, tačiau didžiausių jo gyvenviečių, kur susitelkusi dauguma 240 tūkst. žydų naujakurių, iš šios teritorijos iškeldinti neketinama.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.