aA
Vyriausybė pritarė Nacionalinės gyventojų senėjimo pasekmių įveikimo strategijos priemonėms 2005-2013 metais. Numatomos 43 priemonės, kaip didinti pagyvenusių žmonių pajamų garantijas, didinti jų užimtumą ir saugumą, tenkinti kultūros poreikius, geriau pritaikyti būstą ir gyvenamąją aplinką.
sena moteris, akis, senatvė, žmogus
© Corbis
Preliminarus lėšų poreikis šioms priemonėms įgyvendinti per 2005-2013 metus - 8 mln. litų.

"Šios strategijos tikslas - kad senas žmogus kuo ilgiau išliktų aktyvus ir kuo ilgiau dalyvautų darbo rinkoje. Į šį planą įtraukėme tik tas priemones, kurių niekur kitur nėra, pavyzdžiui, sveikatos gerinimo arba mokymosi visą gyvenimą priemonės jau yra aprašytos", - Eltai sakė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Socialinės politikos analizės ir prognozavimo departamento direktorė Vita Safjan.

Pasak jos, vienas svarbiausių valstybės uždavinių yra pagyvenusių žmonių užimtumo didinimas, kita spręstina problema - jų saugumo užtikrinimas.

"Vyresni, ypač vienkiemių, gyventojai skundžiasi, kad gyventi jiems nesaugu. Mūsų priemonėse siūloma užtikrinti, kad visi jie turėtų telefonus, galėtų lengviau pasiekti policiją - tam siūloma gerinti vienkiemių gyventojų susisiekimą, aprūpinti policiją daugiau automobilių", - sakė V. Safjan.

Vyriausybė ketina tobulinti teisės aktus, kad jie skatintų darbdavius priimti į darbą vyresnio amžiaus asmenis. Pasak V. Safjan, šiemet pradėjęs veikti Lygių galimybių įstatymas taip pat padės vyresnio amžiaus žmonėms darbo santykiuose. Anot jos, numatoma paruošti specialią mokymo programą didelę darbo patirtį turinčių žmonių perkvalifikavimui.

Statistikos departamento duomenimis, 2004 metų pradžioje šalyje buvo 698,3 tūkst. gyventojų (20,3 proc.), sulaukusių 60 metų ir vyresnio amžiaus. Prognozuojama, kad 2050 metų pradžioje kas trečias (34,6 proc.) Lietuvos gyventojas bus 60 metų amžiaus ir vyresnis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.