aA
Jungtinės Tautos būgštauja, kad cunamio aukų skaičius Azijoje gali gerokai viršyti 200 tūkstančių. Tokius būgštavimus antradienį Niujorke pareiškė JT humanitarinės pagalbos koordinatorius Janas Egelandas. Jis priminė, kad paskutinioji didelė katastrofa Azijoje, žemės drebėjimas, 1976-aisiais nusinešė mažiausiai 240 tūkst. žmonių gyvybių, ir pridūrė, jog "ši gali būti dar pragaištingesnė".
Po cunamio Šri Lankoje
Po cunamio Šri Lankoje
© AFP/Scanpix
Ketvirtadienį jau ir taip nuo cunamių nukentėjusią Indonezijos Ačecho provinciją sukrėtė 5,6 balo pagal Richterio skalę pakartotiniai smūgiai. Naujausi smūgiai buvo užfiksuoti naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį už 110 km į vakarus nuo Banda Ačecho, pranešė Džakartoje įsikūrusi meteorologijos ir geofizikos tarnyba. Kol kas apie aukas ar sužeistuosius nepranešama.

  • Pasaulio lyderiai Džakartoje aptars cunamio padarinius
  • Europa tylos minutėmis pagerbė Azijos cunamio aukas
  • Švedija baiminasi didžiausios netekties per du šimtmečius
  • Indonezijos Ačeho provinciją sudrebino pakartotiniai smūgiai
  • Powellą Indonezijoje sukrėtė cunamio padaryta žala
  • Vyras po cunamio vandenyne išgyveno 8 dienas

    Pasaulio lyderiai Džakartoje aptars cunamio padarinius

    Šri Lankos gyventojas gedi žuvusiųjų
    © Reuters/Scanpix

    Džakartoje ketvirtadienį rengiamame susitikime, į kurį susirinks nuo cunamio nukentėjusių ir didžiausią pagalbą teikiančių šalių vadovai, bus ieškoma kelių į ateitį, kurios netemdytų cunamio, galinčio pražudyti tiek daug žmonių, baimė.

    Būtų nepagrįsta tikėtis, kad skubaus vienos dienos susitikimo pakaks išspręsti visus esminius cunamio nuniokoto regiono atstatymo klausimus.

    Tačiau šalys, per gamtos stichiją kartu netekusios mažiausiai 144 tūkst. žmonių, prieš susitikimą siunčia aiškią žinią - pasaulis turi susitelkti ir užtikrinti, kad kitą kartą visi bus pasirengę.

    Gruodžio 26 dieną po žemės drebėjimo Indijos vandenyne kilęs cunamis šalis nuo Pietų Azijos iki Afrikos užklupo visiškai netikėtai, ir užgriuvusios 10 metrų aukščio bangos nuplovė ištisas pakrantes su žvejų kaimeliais bei turistų pilnais kurortais.

    Junichiro Koizumi
    © EPA-ELTA

    Be Japonijos ministro pirmininko Junichiro Koizumi, kurio šalis nukentėjusiems skyrė net 500 mln. dolerių, susitikime dalyvaus JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas, JT generalinis sekretorius Kofi Annanas, taip pat Kinijos ir Australijos premjerai.

    Iš viso regionui jau skirta daugiau kaip 2 mlrd. dolerių pagalbos. Pavyzdžiui, potvynių katastrofos nusiaubtų Šri Lankos regionų atstatymui, Centrinio banko duomenimis, reikės daugiau kaip 1,3 milijardo dolerių.

    Vien tik išlaidos sugriautų namų ir vietovių atstatymui sudarys 900 milijonų, trečiadienį reporteriams sakė banko atstovas Sunilas Mendi.

    Indonezija, kurią neretai drebina musulmonų kovotojų sprogdinimai, organizuoja masinę saugumo operaciją apsaugoti delegatus, galinčius tapti labai viliojančiais taikiniais. Tačiau manoma, jog islamistai nerizikuos užsitraukti kritikos audrą, jog užpuolė susitikimą, skirtą katastrofos padarinių likvidavimui.

    Nors susitikime dominuos Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) atstovai, prie užsienio reikalų ministrų prisijungs ir Europos Sąjungos bei įtakingų pasaulio finansinių institucijų atstovai.

    Indė gedi savo artimųjų
    © Reuters/Scanpix

    "Bus tiek daug delegacijų, kad ne visų atstovai turės laiko pasisakyti", - sakė Indonezijai susitikime atstovausiantis užsienio reikalų ministras Hassanas Wirayuda. Jis pranešė, kad bendras susitikimo pareiškimas rengiamas iš anksto.

    Jis nepanoro atskleisti deklaracijos projekto detales, tačiau sakė, jog joje bus paminėtas "solidarumas bei bendras įsipareigojimas įveikti katastrofą" bei "konkretus įsipareigojimas" ilgalaikiam atstatymui ir reabilitacijai.

    Itin didelį susirūpinimą šalys, ypač Indonezija, Tailandas, Šri Lanka ir Indija, per praėjusią savaitę netekusios tūkstančių žmonių, reiškia dėl cunamio įspėjimo sistemos sukūrimo Indijos vandenyno regione.

    "Taip pat bus svarstoma, kaip Indijos regiono šalys galėtų gauti techninės paramos, kad ateityje galėtų naudotis ankstyvojo įspėjimo sistema, panašia į veikiančią Ramiajame vandenyne", - sakė H.Wirayuda.

    Indija: tėvas gedi sūnaus, kurio gyvybę atėmė Aziją nusiaubusi stichija
    © Reuters/Scanpix

    JT ekspertai teigia, jog efektyvi įspėjimo sistema, parengta pagal daugiau kaip pusę šimtmečio Ramiajame vandenyne veikiančius mechanizmus, galėjo radikaliai sumažinti gamtos stichijos aukų skaičių.

    Dedama daug vilčių, kad susitikime pavyks sutelkti derybas dėl naujų mechanizmų, kurias jau pradėjo Indija, Tailandas ir Indonezija. Joms didelis dėmesys turėtų būti skirtas ir sausio 18 dieną Japonijos mieste Kobėje rengiamoje JT Pasaulio konferencijoje dėl katastrofų padarinių švelninimo.

    Indonezijos prezidentas Susilo Bambangas Yudhoyono šią savaitę pranešė, sušaukęs šalies mokslininkus ir paraginęs kurti įspėjimo sistemą, o Indijoje jau pradėjo veikti nauja kompiuterinė aparatūra, stebinti vandenyno judėjimą.

    Tailando užsienio reikalų ministras Surakiartas Sathirathai sakė, kad įspėjimo sistemos klausimas buvo vienas svarbiausių per jo pokalbį su valstybės sekretoriumi C.Powellu, prieš susitikimą Indonezijoje keliaujančiu po stichijos nusiaubtas šalis. Jo teigimu, abi šalys aptarė galimą jos finansavimą.

    Colinas Powellas Pietryčių Azijoje
    © AFP/Scanpix

    "Tailandas yra pasirengęs tapti regioninės įspėjimo sistemos centru, o jei dėl to nebus bendrai sutarta, mes pasirengę kurti savąją", - teigė ministras.

    Tuo tarpu Filipinų prezidentė Gloria Arroyo paragino, jog įspėjimo mechanizmai apimtų visas pakrantės šalis.

    "Mums jau yra tekę savo kailiu patirti griaunamą netikėtos stichijos jėgą. Katastrofų prevencija dabar turėtų būti kiekvieno bei visų šalių reikalas. Kartoju, kiekviena šalis veikti pas save, tačiau mastyti ir apie kitus", - sakė ji.

    Tarptautinės pagalbos organizacijoms, neretai susiduriančios su rastu vyriausybės ir kariuomenės pagalbos veiksmų organizavimu, ketvirtadienio susitikimas suteiks progą nutarti dėl konkrečių jų tikslų po katastrofos bei įvertinti laukiančio darbo sunkumus.

    "Tai proga įvertinti tai, kas žinoma konkrečių skaičių forma. Tai proga ne tiek dalyti naujus pažadus, kiek įvertinti, kokio masto ištekliai mums yra prieinami", - sakė JT vaikų fondo UNICEF vadovė Carol Bellamy.

    Europa tylos minutėmis pagerbė Azijos cunamio aukas

    Indė, išgyvenusi cunamį,  stebi sugriuvusių namų liekanas.
    © AFP/Scanpix

    Europiečiai nuo Vilniaus iki Romos trečiadienį trimis tylos minutėmis pagerbė 150 tūkst. cunamio Azijoje aukų ir galvojo apie milijonus kitų žmonių, kurių gyvenimą sugriovė ši katastrofa.

    Virš Europos Sąjungos (ES) valstybinių pastatų plevėsavo iki pusės stiebo nuleistos vėliavos, o vyriausybės vidurdienį pakvietė tylos minutėmis paminėti žmones, žuvusius per gruodžio 26-osios žemės drebėjimą ir cunamį Indijos vandenyno regione.

    Šiuo metu ES vadovaujantis Liuksemburgas paragino Bendrijos institucijas ir visas 25 nares tylos minutėmis "pademonstruoti solidarumą ir gedėti katastrofos aukų", sakė Europos Komisijos atstovas.

    Po cunamio Pietryčių Azijoje
    © Sipa Press/Scanpix

    "Skausmo banga ir ilgas sielvartas ...mums tik prasideda", - paskelbdamas apie Švedijos dalyvavimą sakė šios šalies premjeras Goranas Perssonas.

    Per cunamį Azijoje žuvo ar dingo daugiau kaip 10 tūkst. užsienio turistų, daugiausia - europiečių. Atrodo, kad Švedija yra labiausiai nukentėjusi Europos valstybė. Tragedijos padariniams likviduoti pradėta didžiausia pagalbos operacija pasaulyje per daugiau kaip penkis dešimtmečius.

    Italijoje kai kurios parduotuvės maždaug vidurdienį nedirbo, o Švedijos vertybinių popierių birža OMX trims tylos minutėms pakvietė prekiautojus Stokholme, Helsinkyje, Taline, Rygoje ir Vilniuje. Jų pavyzdžiu pasekė ir kitos Europos biržos, tarp jų - Londono ir Paryžiaus.

    Vokietijoje didžiosios televizijos stotys tris minutes rodė potvynių katastrofos vaizdus, darbą nutraukė įmonių darbuotojai. Vokietija taip pat padidins paramą Pietų Azijos šalims iki pusės milijardo eurų, trečiadienį pranešė šalies kancleris Gerhardas Schroederis.

    Filipinuose cunamio aukoms deginamos žvakutės
    © Reuters/Scanpix

    Anksčiau Japonija ir JAV pasiūlė atitinkamai 500 mln. ir 350 mln. dolerių pagalbą. Per žemės drebėjimo Indijos vandenyne sukeltą cunamį žuvo apie 60 vokiečių žuvo, dar daugiau kaip tūkstantis Vokietijos piliečių laikomi dingusiais be žinios.

    Graikijoje ant Akropolio - Atėnų simbolio - plevėsavo iki pusės stiebo nuleista vėliava. Ispanijoje televizija rodė juodai baltus vaizdus iš nukentėjusių regionų, šalies radijo stotys grojo gedulo muziką. Trims minutėms savo darbą nutraukė ir birža. Šveicarijoje ketvirtį valandos skambėjo bažnyčių varpai.

    Danija aukas pagerbė tik prie visuomeninių pastatų iki pusės stiebo nuleisdama vėliavas. Šios šalies vyriausybė atsisakė prisijungti prie bendros tylos minutės, nes jau pirmadienį Danijoje buvo paskelbta nacionalinė tylos minutė.

    Popiežius Jonas Paulius II
    © EPA-ELTA

    Popiežius Jonas Paulius II trečiadienį prisijungė prie cunamio aukų gedinčios Europos, pasimeldęs už 150 tūkst. žuvusiųjų ir dar milijonus žmonių, kurie stengiasi išgyventi po šios tragedijos.

    "Europoje ši diena skirta daugybei cunamio, tragiškai užgriuvusio Pietryčių Aziją, aukoms", - sakė popiežius šimtams tikinčiųjų, kurie susirinko į savaitinę jo audienciją.

    "Dar kartą prašau jūsų visų prisidėti prie mano maldų už žuvusiuosius ir tuos gyventojus, kurie pateko į sunkią padėtį".

    Trečiadienio vidudienį cunamio aukos tylos minute pagerbtos ir Lietuvos Seime.

    Švedija baiminasi didžiausios netekties per du šimtmečius

    Švedijos kariškiai neša cunamio aukų karstus
    © EPA-ELTA

    Į Švediją anksti trečiadienį parskraidinti pirmieji per cunamį Azijoje žuvę švedai, o šalis baiminasi, kad ši netektis gali būti didžiausia per 200 pastarųjų metų.

    Šešis žydros ir geltonos spalvų Švedijos vėliavomis uždengtus karstus pasitiko karalius Carlas XVI Gustafas, karalienė Silvia, premjeras Goranas Perssonas ir žuvusiųjų giminės. Artimiausiomis dienomis ir savaitėmis turi būti parskraidinta daugiau žuvusiųjų.

    "Mūsų šalyje tai labai neįprasta. Mums neteko patirti didelių gyvybių netekčių. Dabar esame priversti priprasti prie šios skausmingos patirties", - sakė G.Perssonas per spaudos konferenciją, kuri buvo surengta laukiant iš Tailando kurortinės Puketo salos parskraidinamų žuvusiųjų.

    "Dabar kartu turėsime toliau dirbti savo kasdienius darbus, dėl kurių 2005-ieji bus kaip ir kiekvieni kiti metai, net jeigu 2005-ieji bus tamsūs ir sunkūs", - sakė jis.

    Azijos kurortuose per gruodžio 26-osios cunamį, kuris regione nuo Indonezijos iki Šri Lankos iš viso pareikalavo maždaug 150 tūkst. žmonių gyvybių, žuvo 52 švedai. Dar 1 903 švedai dingo arba nerandami. Švedija yra labiausiai nukentėjusi Europos valstybė.

    Karstus iš kariškių transportinio lėktuvo "Hercules", kuris nutūpė kelios minutės prieš 3 val. vietos (4 val. Lietuvos) laiku, po vieną išnešė garbės sargyba.

    Švedijoje automobiliai veža karstus su cunamio aukų palaikais
    © EPA-ELTA

    Tiesiog ant oro uosto pakilimo ir tūpimo tako įvyko trumpa religinė ceremonija, kuriai vadovavo pastorius. Tada žuvusiųjų artimieji padėjo ant karstų gėlių, ir jie buvo išvežti katafalkais.

    9 mln. gyventojų turinčios Švedijos vyriausybė buvo griežtai kritikuojama dėl lėtos reakcijos į stichinę nelaimę Azijoje. Antradienį interviu švedų televizijai šalies užsienio reikalų ministrė Laila Freivalds sakė, kad vyriausybė nebuvo pasirengusi tokiam tragedijos mastui.

    Tailande žiemą atostogauja labai daug švedų, o tuo metu, kai Indijos vandenyno regione mirtį sėjo cunamis, šioje šalyje buvo maždaug 20 tūkst. turistų iš Švedijos.

    Dingusių švedų skaičius gali sumažėti policijai pakartotinai patikrinus jų sąrašą - taip jau atsitiko Norvegijoje ir Danijoje. Tačiau vyriausybė perspėja, kad žuvusiųjų skaičius tikriausiai didės.

    Jei išsipildys niūriausios prognozės, tai turbūt bus didžiausia Švedijos, kuri dėl savo neutraliteto nedalyvavo dviejuose XX amžiaus pasauliniuose karuose, netektis nuo XIX amžiaus pradžios.

    Paskutinė didelė tragedija Šiaurės Europos regione įvyko 1994 metais, kai nuskendus keltui "Estonia" žuvo 852 žmonės, tarp jų - 551 švedas.

    Indonezijos Ačeho provinciją sudrebino pakartotiniai smūgiai

    Cunamis Azijoje
    © Reuters/Scanpix

    Nuniokotoje Indonezijos Ačeho provinciją trečiadienį sudrebino pakartotiniai cunamį sukėlusio žemės drebėjimo smūgiai, tačiau jie didesnės žalos nepadarė, pranešė vyriausybė.

    Seisminiai virpesiai, kurių stiprumas siekė 5,1 balo pagal Richterio skalę, buvo užfiksuoti 1 val. 26 min. vietos (trečiadienį 19 val. 26 min. Lietuvos) laiku, tačiau pranešimų apie žalą ar kilusį cunamį nėra, pranešime spaudai pažymėjo Indonezijos vyriausybės Meteorologijos ir geofizikos biuras.

    Pasak jo, pakartotinių smūgių epicentras buvo 33 km gylyje po Indijos vandenyno dugnu ir 66 km į pietvakarius nuo Banda Ačeho, Ačeho provincijos, kur jie buvo jaučiami, sostinės.

    Vyriausybės duomenimis, Sumatros saloje nuo cunamio, kurį gruodžio 26 dieną sukėlė 9 balų povandeninis žemės drebėjimas, įvykęs netoli Ačeho krantų, žuvo mažiausiai 94 200 žmonių.

    11-oje Azijos ir Afrikos valstybių, tarp jų Indonezijoje, žemės drebėjimas ir cunamis iš viso nusinešė beveik 146 tūkst. žmonių gyvybių.

    Trečiadienį nestiprius požeminius smūgius, kurių galingumas siekė 4,6 balo pagal Ricterio skalę, meteorologai užfiksavo ir tankiai apgyvendintoje Indonezijos Javos saloje, tačiau pranešimų apie nukentėjusiuosius ar padarytą žalą taip pat nebuvo gauta.

    Powellą Indonezijoje sukrėtė cunamio padaryta žala

    C.Powell
    © EPA-ELTA

    JAV valstybės sekretorius Colinas Powellas trečiadienį apžiūrėjo cunamio nusiaubtą Indonezijos Ačeho provinciją ir sakė, kad nelaimės mastas yra didžiausias, kokį tik jis yra matęs.

    "Per savo karjerą dalyvavau kare, mačiau ne vieną uraganą, viesulą ir kitas gelbėjimo operacijas, bet niekada nemačiau nieko, kas būtų panašu į tai", - sakė C.Powellas, sraigtasparniu praskridęs virš labiausiai nukentėjusių rajonų.

    "Negaliu įsivaizduoti siaubo, kurį išgyveno tos šeimos ir visi žmonės, išgirdę tą artėjantį triukšmą, o tada netekę gyvybių", - sakė jis žurnalistams.

    C.Powellas iš Indonezijos sostinės Džakartos į provincijos sostinę Banda Ačehą atskrido pamatyti, kaip vykdoma precedento neturinti humanitarinė misija, kurios tikslas - padėti gruodžio 26-osios katastrofą išgyvenusiems žmonėms. Cunamis Indonezijoje pareikalavo daugiau kaip 94 tūkst. gyvybių.

    Po cunamio netekusi namų indė prašo pagalbos
    © AFP/Scanpix

    JAV valstybės sekretorius yra labiausiai žinoma Ačehe apsilankiusi tarptautinės arenos figūra. Ši provincija Sumatros salos šiaurėje iki cunamio labiausiai garsėjo dešimtmečius trukusiu separatistų sukilimu.

    C.Powellas, kurį lydėjo JAV prezidento George'o W.Busho brolis Jebas, virš rajonų, kur milžiniškos vandenyno bangos nuplovė ištisus kaimus, praskrido JAV kariškių sraigtasparniu.

    "Bangų galia naikinti tiltus, gamyklas, namus, pasėlius, naikinti viską savo kelyje stebina, - sakė C.Powellas. - Geriau suprantu, ko artimiausiomis savaitėmis ir mėnesiais reikės Banda Ačehui ir su kokiais iššūkiais susidurs Indonezijos vyriausybė".

    Pasak JAV valstybės sekretoriaus, Vašingtonas intensyvins Amerikos kariškių vykdomą pagalbos operaciją šioje provincijoje ir skirs daugiau sraigtasparnių, kuriais galės naudotis Indonezijos valdžia.

    Į Indijos vandenyno regioną, kur cunamis 11-oje valstybių pareikalavo beveik 150 tūkst. gyvybių, jau išsiųsta daug JAV karo laivų, lėktuvų ir sraigtasparnių, taip pat - 13 tūkst. kariškių.

    Vėliau trečiadienį C.Powellas turi grįžti į Džakartą, kur susitiks su Indonezijos prezidentu Susilo Bambangu Yudhoyono, o ketvirtadienį dalyvaus pasaulio lyderių ir donorų susitikime dėl pagalbos nuo cunamio nukentėjusioms šalims.

    Šią savaitę C.Powellas taip pat turi apsilankyti Šri Lankoje, kuri nukentėjo labiausiai po Indonezijos ir kur žuvo daugiau kaip 30 tūkst. žmonių.

    Vyras po cunamio vandenyne išgyveno 8 dienas

    Indė, pergyvenusi cunamio siausmą, neša geriamo vandens ąsotį.
    © Reuters/Scanpix

    Praplaukiantis laivas Ramiajame vandenyne išgelbėjo indonezietį, kuris cunamio nuneštas į vandenyną ant plūduriuojančios palmės išgyveno 8 dienas.

    23 metų Rizalis al Shahputra, gyvenantis cunamio nuniokotoje Ačecho provincijoje, aštuonias dienas gėrė lietaus vandenį bei valgė kokosus, ir išskyrus sužeistas kojas, buvo sveikas, kai konteinerinis laivas jį atgabeno į Vakarų Malaizijos Klango uostą.

    "Labai nustebau jį pamatęs. Jis man mojavo, stovėdamas ant kažko, panašaus į medį", - sakė Malaizijos laivo, kuris laimingąjį indonezietį rado už 100 jūrmylių nuo kranto, įgulos narys Huangas Wen Fengas.

    R.Shahputra sakė tvarkęs mečetę, kai cunamis nusiaubė jo kaimą. "Visi nuskendo, mano šeimos nariai nuskendo. Aplink mane plūduriavo kūnai", - pasakojo išsigelbėjęs vyras.

    Tai jau antras atvejis, kai Malaizijos laivas išgelbėja per cunamį išgyvenusį žmogų. Pirmadienį Malaizijos žvejybinis laivas išgelbėjo 23 metų moterį taip pat iš Ačecho provincijos, kuri po cunamio nunešta į jūrą išgyveno 5 dienas.

  • www.DELFI.lt
    Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.