aA
"Lietuvos žinios" atrado įdomią 50 metų besitęsiančią tendenciją: Vilniuje ar jo prieigose galima statyti be projektų ir leidimų. Laiko, pinigų arba sąžinės stokojantys asmenys nelegaliai stato, užiminėja vis naujas statyboms draudžiamas teritorijas, o jų statiniai anksčiau ar vėliau įteisinami.
Kiemas Vilniaus senamiestyje
Kiemas Vilniaus senamiestyje
© DELFI
Lietuvą aplankantys turistai gali įsigyti atvirukų su pasauliniam kultūros paveldui priskiriamo sostinės senamiesčio vaizdais. Viename jų - prieš du šimtus metų pastatytas kanauninko Rodkevičiaus namas. Tačiau jo stogą "paįvairina" šiuolaikinių stoglangių virtinė. Ar tai leido kultūros paveldą saugančios institucijos?

Pernai rugpjūčio mėnesį į Senamiesčio bendruomenę kreipėsi daugiabučio M.Daukšos gatvės 11/12 namo gyventoja: jos kaimynas žaibiškai pasistatė nelegalų priestatą. Į vietą nuskubėję bendruomenės atstovai nepatikėjo savo akimis: priestatą juosė aukšta tvora, buvo įrengtas kiemo apšvietimas ir net pakabinta pašto dėžutė su "adresu".

"Nejaugi tai įmanoma", - statytojo drąsa ir jo rizikinga investicija stebėjosi kaimynai. Ši istorija prasidėjo vasarą, baigėsi gruodis, o statinys tebestovi. Jei jis nenugriautas, tai gal įteisintas? - pasidomėjo dienraštis.

Dienraščiui Teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamento prie Vilniaus apskrities viršininko administracijos vyriausioji specialistė Jolanta Lakštauskienė sakė, kad departamentas nelegaliems statytojams “visuomet suteikia galimybę pasitaisyti”. Tai yra įstatymų numatyta tvarka pastatus įteisinti.

Išsamiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose".