aA
Kroatijos provakarietiškas prezidentas Stjepanas Mesičius per plauką nelaimėjo sekmadienį vykusių šalies vadovo rinkimų ir dėl galimybės eiti pareigas dar vieną kadenciją turės varžytis su valdančiosios konservatyvios vyriausybės kandidate antrajame rate.
Dabartinis liberalus reformatorius S.Mesičius laimėjo 49 proc. balsų, gerokai aplenkęs savo pagrindinę varžovę, viceministrę Jadranką Kosor, už kurią balsavo 20 proc. kroatų. Rinkimuose dar dalyvavo vienuolika kitų kandidatų, tačiau jie neturėjo jokių galimybių laimėti.

Kad švęstų pergalę jau pirmajame rate, populiariajam S.Mesičiui, kurį remia pagrindinės centro ir kairės opozicinės partijos, reikėjo gauti daugiau kaip 50 proc. balsų.

Vis dėlto, analitikų nuomone, 70 metų S.Mesičius turėtų nesunkiai laimėti sausio 16 vyksiančiame antrajame rate ir tapti atsvara šiuo metu valdžioje esančiai konservatorių vyriausybei, kuriai vadovauja ministras pirmininkas Ivo Sanaderis.

2003 metais į valdžią atėjus radikaliai nacionalistinei Kroatijos demokratinei sąjungai (HDZ), S.Mesičius neesminiais klausimais ne kartą buvo susikirtęs su I.Sanaderiu. Tačiau abu politikai tvirtai pritaria tam, kad dešimtmetį trukusios izoliacijos Kroatija galiausiai įsijungtų į Europos šalių bendruomenę.

51-erių metų buvusiai žurnalistei J.Kosor, kuri vyriausybėje kuruoja šeimos ir karo veteranų politikos klausimus, iššūkį S.Mesičiui sunku mesti dėl charizmos stokos.

2000 metais įvykusiuose istoriniuose rinkimuose S.Mesičius prezidento poste pakeitė velionį autokratą Franjo Tudžmaną. F.Tudžmanas įkūrė HDZ ir atvedė šalį į nepriklausomybę, tačiau vėliau Vakarai dėl kraštutinio F.Tudžmano vyriausybės nacionalizmo nuo jo atsiribojo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.