aA
Nutarimo projektui parlamentarams iš esmės pritarus, jis perduodamas Seimo Europos reikalų komitetui tobulinti. Patobulintas projektas toliau bus svarstomas kituose Seimo posėdžiuose.

Seimo nutarimo projekte Vyriausybei, be kita ko, rekomenduojama laiku įgyvendinti tas priemones, kurios yra būtinos siekiant užtikrinti nuoseklią narystės derybų su Europos Sąjunga eigą, ir laikytis įsipareigojimų, išdėstytų Lietuvos pasirengimo narystei ES programoje. Šį projektą pateikęs Seimo pirmininko pavaduotojas, Europos reikalų komiteto pirmininkas Rimantas Dagys teigė, kad nutarimas dar kartą patvirtina Lietuvos strateginius tikslus.

Pasak jo, "svarbu žaisti vienoje komandoje su Europa, o ne prieš ją ar iš viso nežaisti".

Seimo posėdyje kalbėjęs premjeras Andrius Kubilius pabrėžė buvimo ES ne tik ekonominę, bet ir politinę svarbą.

Premjeras pažymėjo, kad narystė ES pati savaime neatneš Lietuvai ekonominės gerovės, tačiau leis sparčiau pasiekti ekonominio išsivystymo.

Posėdyje kalbėjęs vyriausiasis Lietuvos darybininkas dėl narystės ES, užsienio reikalų viceministras Vygaudas Ušackas supažindino su derybų eiga.

V. Ušackas pabrėžė, kad viena iš prielaidų preciziškam Lietuvos derybinių pozicijų paruošimui yra ministerijų ir kitų žinybų vadovų asmeninis įsitraukimas, įgyvendinant ES normas, tiksliai formuluojant ir ekonomiškai pagrindžiant Lietuvos interesus integruojantis į bendrąją rinką.

Pasak jo, derybų pozicijos ir eiga turi būti naudingos ilgalaikei Lietuvos plėtrai ir kuo plačiau atspindėti visuomenės remiamus nacionalinius interesus.

Vyriausiasis euroderybininkas užtikrino, kad siekia derybų skaidrumo ir atvirumo.

"Derybinių pozicijų neslepiame - priešingai Lietuvos derybinės pozicijos ir kita informacija apie derybas yra internete, derybų puslapyje lietuvių ir anglų kalbomis", sakė V. Ušackas.

Per diskusijas paklaustas, ar Lietuvos esminei nuostatai, kad narystė ES ir NATO yra lygiaverčiai prioritetai, nepadarys įtakos Rusijos dabar akcentuojamas teigiamas požiūris į ES plėtrą ir neigiamas į NATO, V. Ušackas pakartojo, kad šie du blokai ir narystė juose yra skirtingi, vienas kitą papildantys, bet nepakeičiantys dalykai.

Pasak jo, narystė ES Lietuvai labai svarbi, tačiau ji neatstoja kolektyvinės gynybos garantijų, kurias suteikia NATO.

Socialdemokratų lyderis Vytenis Andriukaitis teigė, kad visuomenėje esama pasipriešinimo Lietuvos stojimui į ES, kurį susiejo su tuo, kad, anot jo, "valdančioji dauguma tiesmukiškai priimdavo sprendimus ir aiškindavo, kad jie reikalingi vien ES".

Anot V. Andriukaičio, visuomenę mažai domina priimamų teisės aktų gausa ir jų harmonizavimas, o tik kaip šie teisės aktai įtakos jų gyvenimą.

Liberalų frakcijos narys Alvydas Medalinskas teigė, kad sumažėjusios visuomenės simpatijos Lietuvos narystei ES susijusios su tuo, kad aukščiausi Lietuvos pareigūnai suprantamai nepaaiškina narystės esmės ir perspektyvų.

Atsakydamas į tai, V. Ušackas sakė, jog valdininkai stengiasi informuoti visuomenę apie integracijos procesus, bet pripažino, kad ne visiems užtenka patirties "išversti" biurokratinę diplomatinę kalbą į plačiai visuomenei suprantamą kalbą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.