aA
Sprendimą teismas skelbs, kai išnagrinės Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos iš Turkijos ambasados gautus ir Generalinei prokuratūrai pateiktus dokumentus, kuriuose patvirtinama, kad Turkija prašys išduoti sulaikytąjį.

Europos Konvencija numato, kad šalis, žinodama, kad bus prašoma išduoti sulaikytąjį, gali jį suimti 18 parų, kol bus gautas prašymas išduoti. Jeigu per tą laiką prašymas negaunamas, bet prašančioji šalis oficialiai patvirtina, kad tikrai prašys išduoti, suėmimas gali trukti ir 40 parų.

Turkija kol kas neatsiuntė oficialaus prašymo dėl Ali Ay ekstradicijos.

Rugpjūčio 11 dieną Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės poste sulaikytas ir vėliau teismo suimtas 38 metų Švedijos pilietis Ali Ay Vilniaus apygardos teismui apskundė žemesnės instancijos teismo nutartį, kuria jis suimtas 18-kai parų.

Ali Ay Vilniaus oro uosto pasieniečiai sulaikė, kai Interpolo Lietuvos nacionalinio biuro pareigūnai patvirtino, kad jo, įtarus narkotikų kontrabanda, terorizmu ir pinigų plovimu, ieško Turkijos policija. Ali Ay už prekybą heroinu taip pat ieškojo Vokietija bei Olandija.

Tai buvo pirmas atvejis, kada Lietuvoje buvo sulaikytas tokio tarptautinio masto nusikaltėlis.

Ali Ay teismui sakė, kad nori grįžti į Švediją arba Turkiją. Jis sakė teismui norįs būti laisvas, o už nusikaltimą, už kurį yra sulaikytas, jis jau yra atlikęs bausmę.

Suimtasis teismui tvirtino, kad 1988 metais jį sulaikė Švedijos policija ir šios šalies teismas jį nuteisė kalėti 12 metų. Iškalėjęs 4 metus, jis parašė prašymą Švedijos Teisingumo ministerijai, prašydamas perkelti jį į Turkiją. Prašymas buvo patenkintas ir 1992 metais jis buvo perkeltas į Turkiją. Po kurio laiko jis išėjo iš kalėjimo. Ali Ay nepaaiškino, už ką konkrečiai jis buvo anuomet sulaikytas ir nuteistas kalėti.

"Aš netgi nežinojau, kad Interpolas manęs ieško. Į Vilnių atvykau, nes norėjau pamatyti žmoną", sakė Ali Ay.

Kurdas teismui skundėsi, kad jo padėtis Lukiškių kalėjime bloga, jis 12 dienų nevalgė, kalėjime nėra nei knygų, nei televizijos, nei radijo.

"Noriu, kad mane grąžintų į Turkiją", sakė jis.

Generalinės prokuratūros prokurorė M. Mejerienė teismui sakė, kad ketvirtadienį iš Lietuvos Užsienio reikalų ministerijos gavo Turkijos ambasados patvirtinamą, kad ši šalis tikrai prašys išduoti jai Ali Ay.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.