aA
Praėjusią savaitę paaiškėjo, jog 7 Alytaus rajono rinkimų apylinkėse, rinkėjų balsų skaičiavimo protokoluose, buvo suklastoti Tėvynės sąjungos (Lietuvos konservatorių) Alytaus r. skyriaus narių reitingų rezultatai.

Alytaus r. rinkimų apylinkės pirmininkas Rimantas Liegus kreipėsi į minėto rajono apylinkės prokuratūrą, prašydamas ištirti pažeidimus. Alytaus r. taryboje konservatoriai gavo 7 vietas iš 25 ir tapo daugiausia narių taryboje turinčia partija.

Rinkėjų balsai taisyti dokumentuose, pristatytuose iš Krokialaukio, Verebiejų, Santaikos, Ūdrijos, Žagarių, Vaisodžių ir Butrimonių rinkimų apylinkių. Nustatyta, jog rinkėjų balsai antrajame dešimtuke atsidūrusių partijos narių naudai buvo nurašinėjami nuo kandidatų, patekusių į pirmąjį dešimtuką. Žinoma, kad nuo vienų kandidatų kitiems perrašyti 57 balsai.

Labiausiai nukentėjo Punios apylinkės veterinarijos gydytojas Gintaras Chščenavičius, iš kurio buvo atimta 22 balsai. Alytaus apskrities Kaimo reikalų direktorius Gediminas Krasauskas neteko 19, apskrities viršininkas Ignas Aleškevičius - 11. Dar viena kandidatė prarado 3, kiti du - po 1 balsą.

Krokialaukio seniūnui Rimui Jarmalai buvo prirašyti 24 balsai. Kol kas neaišku, kieno nurodymu. Pivašiūnų seniūnei Rimai Čelkonienei - 31, verslininkui Jurgiui Algirdui Makaveckui - 2.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas LŽ sakė apie incidentą Alytuje sužinojęs vos paaiškėjus klastojimo atvejui. VRK vadovas teigė, kad alytiškiai, aptikę akivaizdžiai "pataisytus" pirmumo balsų protokolus, patys atplėšė maišus su balsavimo biuleteniais ir perskaičiavo rinkimų rodiklius. Pasak Z.Vaigausko, incidentas neturėjo įtakos balsavimo rezultatams.

VRK pirmininkas prisipažino, kad panašių atvejų per rinkimus pasitaikė ir kitose miestų bei rajonų apygardose. Jis konstatavo, jog dažniausiai panašios klaidos padaromos dėl išsiblaškymo ar nuovargio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.