aA
Pranešimai, kad Šiaurės Korėjoje nukabinami lyderio Kim Jong-ilo portretai, yra JAV sąmokslas vyriausybei nuversti ir "nepagrįstas prasimanymas", penktadienį vieną Šiaurės Korėjos pareigūną cituoja naujienų agentūra "Xinhua".
Kim Jong Il, Šiaurės Korėja
Jauna korėjietė "mylimo vado" Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) portreto fone
© EPA-ELTA
Kai kurie diplomatai Šiaurės Korėjos sostinėje ir Pietų Korėjos ekspertai šią savaitę sakė, kad nuo rugpjūčio kai kur viešose vietose buvo nukabinti Kim Jong-ilo portretai ir kad tai galėtų reikšti pastangas sušvelninti lyderio asmenybės kultą.

"To nebuvo ir niekada nebus", - sakė Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos pareigūnas Ri Gyong-sonas.

"Tie pranešimai yra intrigos, (rodančios), kad Jungtinės Valstijos ir prie jų prisidėjusios šalys nori nuversti KLDR", - pridūrė jis, paminėdamas oficialaus Šiaurės Korėjos pavadinimo - Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos - akronimą.

"Generolas Kim Jong-ilas yra Korėjos liaudies ir KLDR socializmo likimas. Neįsivaizduojama, kad KLDR liaudis ir armija galėtų atsieti savo likimą nuo Kim Jong-ilo, - sakė jis. - Tai ...kvaili ir juokingi aktai, visai kaip mėginimai nukabinti saulę nuo dangaus".

Pranešimai apie nukabintus portretus sukėlė įtampą Pietų Korėjos užsienio valiutų rinkose, nes Jungtinėse Valstijose pasklido gandai, kad jie gali reikšti perversmą, tačiau JAV valstybės departamento atstovas Adamas Erelis sakė, kad Vašingtonas nemato priežasčių "skambinti pavojaus varpais".

Šiaurės Korėja yra įklimpusi į prieš dvejus metus kilusią krizę dėl jos branduolinių ginklų programų. Nuogąstaujama, kad daugiašalės pastangos šiai krizei išspręsti gali žlugti, jeigu įvyktų kokių nors pokyčių itin uždaroje Šiaurės Korėjos vadovybėje.

Tačiau pasak vieno Pchenjane dirbančio Vakarų diplomato, nors sostinėje ir galima pastebėti, kad mažiau žmonių nešioja ženklelius su Kim Jong-ilo atvaizdu, nesimato jokių požymių, bylojančių apie kokius nors pasikeitimus dėl Kim Jong-ilo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.