aA
Valdančioji partija Japonijoje norėtų pakeisti šalies Konstituciją, kad ir moteris turėtų oficialiai įtvirtintą teisę valdyti šalį - galėtų pasiekti imperatorės sostą. Trečiadienį jau pateiktas pataisos projektas. Dabartinis įstatymas numato, kad tik vyras gali paveldėti sostą; pokario Konstitucijoje imperatorius vadinamas tautos simboliu - tam tikra institucija, neturinčia tikros politinės valdžios.
Japonijos princesė Masako
© AFP/Scanpix
Iki pat Antrojo pasaulinio karo pabaigos Japonijos suverenas buvo garbinamas kaip dievas. Imperatoriaus dinastijos kultu tapusi senoji japonų religija, šintoizmas, karų metu šitaip padėdavo sutelkti tautą.

Dabartinis sosto įpėdinis princas Naruhito ir jo žmona princesė Masako turi tik vieną vaiką - dukterį, dvejų metų Aiko. Jau beveik 40 metų imperatoriaus šeimoje negimsta berniukas.

Manoma, kad vargu ar daug japonų priešintųsi imperatorės idėjai; tačiau kai kurių politologų nuomone, daug kas prieštarautų juridiniam aktui, oficialiai skelbiančiam imperatorių (imperatorę) valstybės galva.

Kaip pirminiame projekte siūlo Liberaldemokratų partijos (LDP) komitetas, sostas būtų paveldimas ne lyties, o dinastijos pagrindu.

Siūlomas taip pat teiginys, kad imperatorius yra "Japonijos valstybės vadovas, Japonijos istorijos, kultūros ir vienybės simbolis". Taip būtų papildytas JAV siūlytos ir nuo 1947 metų galiojančios Konstitucijos teiginys "imperatorius yra valstybės ir žmonių vienybės simbolis".

LDP planuoja baigti dailinti pataisų projektą kitą mėnesį, kad galutinai suderintą pataisų projektą būtų galima priimti 2005 metų lapkritį, kai bus švenčiamas šios konservatyvios partijos penkiasdešimtmetis.

Karališkos šeimos stebėtojai taip pat sako, kad spaudimas princesei Masako pagimdyti sūnų gali būti viena iš priežasčių, sukėlusių jai psichologinį stresą.

Paskutinis imperatoriaus šeimoje berniukas yra Akishino, gimęs 1965 metais; jis yra sosto įpėdinio Naruhito jaunesnysis brolis. Akishino turi du vaikus: abi - mergaitės.

Nuomonių apklausa rodo, kad 80 procentų japonų neprieštarauja, jog juos valdytų imperatorė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.