aA
Medžiotojams greit nebereikės eiti į miškus ar laukus - sėdėdami prie kompiuterio savo namuose jie galės Teksase sumedžioti pageidaujamą žvėrį. Tačiau tokia perspektyva nejuokais sujaudino šios JAV valstijos laukinės gyvūnijos apsaugos pareigūnus.
šaudymas, šautuvas
© Corbis
Prieštaringai vertinama interneto svetainė (http://www.live-shot.com) jau siūlo tokią medžioklę: 22 kalibro šautuvu greit galima bus nušauti elnią, antilopę, šerną, tvirtina svetainės įkūrėjas Johnas Underwoodas.

Teksaso pareigūnai gerai nežino, kaip reaguoti į tokią svetainę. Turbūt jiems teks pasirūpinti, kad būtų patobulinti dabartiniai medžioklės įstatymai, kuriuose medžioklė internetu nenumatyta, mano Teksaso parkų ir laukinės gyvūnijos departamento vadovas Mike'as Bergeris.

J. Underwoodas investavo 10 tūkstančių dolerių, kad savo 133 ha rančoje Teksase sukurtų specialią platformą su šautuvu ir vaizdo kamera, kad būtų galima taikytis į žvėrį iš tolo internetu iš bet kurios vietos pasaulyje.

Mintis apie tokį verslą jam šovė į galvą apsilankius kitoje interneto svetainėje, kur už tam tikrą mokestį galima fotografuoti gyvūnus. "Gėrėjomės gražuoliu baltauodegiu elniu, o mano draugas ir sako "Ech, jei turėčiau dabar šautuvą". Tada man galvoje iš karto nušvito", - pasakojo J. Underwoodas, dirbantis vertintoju padėvėtų automobilių supirktuvėje.

Anot jo, taip galėtų medžioti neįgalūs žmonės ar negalintys atvažiuoti į Teksasą.

Gyvūnijos apsauga besirūpinantis M. Bergeris aiškino, kad įstatymas apibrėžia vadinamųjų vietinių laukinių žvėrių medžioklę, tačiau juo negalima kontroliuoti įvežtų iš kitur elnių ar šernų medžioklės.

Todėl jis siūlys visuomenės svarstymui įstatymo pataisą; matyt, reikėtų nurodyti, kad pagal valstijos įstatymą medžiodamas medžiotojas turi fiziškai būti medžioklės vietoje.

M. Bergeris gana atsargiai vertina medžioklės per atstumą būdą, bet sako, kad žmonija nuolat sugalvoja ir pritaiko įvairiausių technologinių medžioklės naujovių.

"Iš pradžių buvo akmuo, lazda; paskui žmogus išmoko nuaštrinti akmenį ir pritaisyti prie koto. Paskui atsirado lankas ir strėlė, paprastas parakas, bedūmis parakas, optika. Gal ir šis (internetinis) bus naujas technologinis žingsnis", - mano M. Bergeris.

39 metų J. Underwoodas sako internetinę medžioklę įdiegsiąs greitai - kai tik pasirūpinsiąs sparčiu internetiniu ryšiu iš savo rančos su pasauliu. Tuomet internautai galės taikytis į judančius žvėris.

Beje, jis paaiškino, kad nušautus žvėris surinks tam nusamdytas žmogus; be to, bus galima užsakyti, kad būtų padaryta trofėjaus galvos iškamša. Įmanoma ir atitinkamai paruošti mėsą bei išsiųsti medžiotojui į namus. Galima taip pat teikti sumedžiotą mėsą plėšrūnų globos centrams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.