aA
Švietimo ir mokslo ministerija nerekomenduoja biudžeto lėšomis finansuoti kontroversiškai vertinamo Pasaulio studentų kongreso.
Stop ženklas
© Corbis/Scanpix
Švietimo ir mokslo ministerijoje antradienį įvykusiame pasitarime, kuriame buvo aptariamas Pasaulio studentų kongreso organizavimo klausimas, dalyvavę Užsienio reikalų ministerijos ir Valstybės saugumo departamento (VSD) specialistai, remdamiesi informacija, gauta iš tarptautinių institucijų, teigė, jog kongresą organizuojančios Tarptautinės studentų sąjungos renginiai prieštarauja Lietuvos užsienio ir nacionalinio saugumo politikos prioritetams ir ilgalaikiams uždaviniams.

Susitikime nuspręsta rekomenduoti neskirti iš biudžeto beveik 1 mln. litų siekiančio finansavimo kongresui organizuoti, taipogi nuspręsta rekomenduoti Lietuvos studentų atstovybių sąjungai neorganizuoti šio renginio Lietuvoje, pranešė Švietimo ir mokslo ministerija.

VSD jau pradėjo patikrinimą dėl šios organizacijos galimų ryšių su antiglobalistinėmis organizacijomis. Spectarnybos nuogąstauja, kad kongreso metu gali būti surengtos politizuotos akcijos, prieštaraujančios Lietuvos vykdomai užsienio politikai ir tarptautiniams įsipareigojimams.

Viena iš Lietuvoje veikiančių studentus vienijančių organizacijų, Lietuvos studentų sąjunga (LSS) šią savaitę paskelbė, jog atsisako bendradarbiauti organizuojant kitų metų vasarą vyksiantį Pasaulio studentų kongresą Lietuvoje.

Kaip rašoma LSS pranešime, jei pasibaigus VSD tyrimui paaiškės, kad Tarptautinės studentų sąjungos veikla neatitinka LSS siekiamų tikslų bei vertybinių nuostatų, LSS taryba svarstys sprendimą dėl bendradarbiavimo su šia tarptautine organizacija nutraukimo.

Tuo tarpu kita Lietuvos studentų organizacija, Lietuvos studentų atstovybių sąjunga, praėjusią savaitę pareiškė ginanti teisę surengti Pasaulio studentų kongresą Lietuvoje bei griežtai atmetė bet kokius svarstymus, kad Tarptautinė studentų sąjunga gali būti siejama su antiglobalistinėmis organizacijomis.

Pasaulio studentų kongresą, kurio metu ketina aptarti korupciją aukštosiose mokyklose, žmogaus teises ir demokratiją, ŽIV bei AIDS plitimą tarp jaunimo bei kitas problemas, organizuoja Tarptautinė studentų sąjunga.

Organizatoriai planuoja, kad 18-asis Pasaulio studentų kongresas Vilniuje įvyks 2005 metais.

Kitų metų Lietuvos biudžete numatyta 700 tūkst. litų parama Pasaulio studentų kongresui organizuoti.LSS siūlo šias lėšas skirti Lietuvos studentų stipendijų fondui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.