aA
Praėjus aštuoniems mėnesiams po kovo 11-osios išpuolių Madride antradienį prasidėjo ir po kelių minučių baigėsi pirmasis procesas prieš vieną kaltinamųjų. 16-mečiui ispanui, kuris islamo teroristams į Ispanijos sostinę atgabeno sprogmenų, skirti šešeri metai nelaisvės. Bausmę jis atliks nepilnamečių kolonijoje.
Susprogdintas traukinys Madride
Susprogdintas traukinys Madride
© EPA-ELTA
Po to dar penkerius metus jis bus stebimas teisingumo žinybų. Dinamitas buvo panaudotas teroro aktams prieš keturis priemiesčio traukinius. Tada žuvo 191 žmogus ir daugiau kaip 1 tūkst. 500 buvo sužeisti.

Proceso metu kaltinamasis, pramintas "Čigoniuku", buvo pridengtas širma, kad proceso lankytojai negalėtų jo matyti ir būtų išsaugotas jo anonimiškumas.

Procesas truko tik kelias minutes, nes kaltinamasis sutiko su prokurorės pasiūlymu. Ji buvo pareiškusi, kad, jei vaikinas pripažins kaltę, pradžioje reikalautų aštuonerių metų kalinimo bausmę sumažins iki šešerių metų.

"Čigoniukas" yra vienas iš 19 asmenų, kurie buvo sulaikyti susiejus juos su minimais išpuoliais. Dauguma įtariamųjų yra marokiečiai.

Išduoti arešto orderiai dėl šešių įtariamųjų, kurie tebesislapsto, o dar septyni įtariamieji viename bute Madrido pietiniame priemiestyje susisprogdino per policijos reidą balandžio 3 dieną.

Magistrato teisėjas, kuris iš viso nustatė 32 įtariamuosius, tikisi savo dosjė užbaigti iki pirmųjų išpuolių metinių.

Paauglys, kurio pavardė dėl teisinių priežasčių neskelbiama, buvo sulaikytas birželio 16-ąją - tą pačią dieną kaip ir vienas buvęs šachtininkas iš šiaurinio Ispanijos regiono.

Manoma, kad jaunuolis pateko į narkotikų prekeivių, kurie iš šachtų pavogtus sprogmenis mainė į narkotikus ir pardavė tą dinamitą sprogdintojams, pinkles.

Kaip sakė šaltiniai teismų sistemoje, 16-mečiui už jo pagalbą, dėl kurios jis pareigūnams prisipažino, buvo sumokėta maždaug 1 tūkst. eurų (3,45 tūkst. litų).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.