aA
Į dokumentų klastojimo istoriją įpainiotos Baltijos rusų instituto padalinio - Tarptautinės Baltijos akademijos (TBA) - vadovai atmeta teiginius, jog vienas iš šio skandalo kaltininkų galėtų būti ir kandidatas į švietimo ir mokslo ministrus, dabartinis viceministras Rimantas Vaitkus.
Dokumentai, ofisas, segtuvas, popieriai
© DELFI
Šiemet legalizuojant Latvijoje registruoto Baltijos rusų instituto absolventų diplomus, Lietuvoje buvo suklastotos kelios pažymos. Šiuo metu prokurorai aiškinasi, ar dabartinis švietimo ir mokslo viceministras R.Vaitkus prisidėjo prie šios nusikalstamos veiklos.

Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje TBA rektorius Jevgenijus Kostinas tvirtino, jog R.Vaitkui pasirašyti pateko jau suklastotas dokumentas, už kurį atsakomybė tenka nusamdytam advokatui Romualdui Drakšui.

"Mes apgailestaujame, kad į šią istoriją įpainiotas nekaltas žmogus, pretenduojantis tapti ministru. Negi jis kiekvieną dokumentą turėjo perduoti policijai, kuri patikrintų, ar nesuklastoti parašai? Jį apkaltinti tuo yra juokinga", - kandidatą į švietimo ir mokslo ministrus teisino ir Baltijos rusų instituto direktorius Stanislavas Butka.

Pats R.Vaitkus taip pat atmeta kaltinimus klastojimu. Praėjusią savaitę jis žurnalistams teigė, jog laiku nepastebėjęs šios klastotės ir atidavė pasirašytą raštą į kanceliariją.

Spaudos konferencijoje dalyvavę S.Butka bei J.Kostinas taip pat piktinosi Baltijos rusų institutui klijuojama Rusijos "imperinės" politikos skleidėjos etikete.

"Mūsų aukštąją mokyklą yra baigę kai kurie Seimo nariai, policijos vadovai, todėl mus visus apkaltinti trečiosios šalies interesų skleidimu - nedraugiškas žingsnis, skatinantis tautų nesantaiką", - tvirtino S.Butka. Jis pabrėžė, kad aukštoji mokykla iš kitų šalių nėra gavusi "nė vieno santimo".

Latvijoje įsikūrusiam Baltijos rusų institutui trejus metus nepavyko gauti Vyriausybės licencijos įsteigti Lietuvoje nevalstybinę aukštąją mokyklą ar jos filialą. Studijų kokybės vertinimo centras (SKVC) tam nepritarė dėl įvairių reikalavimų bei teisės aktų neatitikimo. Keletą metų instituto skyrius Klaipėdoje veikė be licencijos.

Tuomet buvo imta ieškoti kitų būdų. Tokia galimybė atsirado priėmus Aukštojo mokslo įstatymo pataisą, kuria įteisinta kur kas liberalesnė leidimų vykdyti studijas pagal kitų šalių aukštųjų mokyklų studijų programas išdavimo tvarka. Vyriausybės nutarimas, reglamentuojantis šią tvarką, buvo parengtas švietimo ir mokslo viceministro R.Vaitkaus, skubos tvarka.

Nepaisant neigiamos Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto nuomonės, Vyriausybės nutarimas dėl šio instituto legalizavimo vis tiek buvo priimtas. Tai uždegė žalią šviesą instituto padalinio - Tarptautinės Baltijos akademijos veiklai Lietuvoje.

Šiuo metu trijuose TBA filialuose Vilniuje, Klaipėdoje ir Visagine studijuoja daugiau nei 700 studentų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.