aA
Vienas Kinijos pareigūnų, priimančių politinius sprendimus dėl Taivano, pirmadienį sakė, kad ginkluotas konfliktas bus neišvengiamas, jeigu ši sala ir toliau provokuos ir sieks nepriklausomybės, tačiau paliko vilties dėl seniai įstrigusio dialogo atnaujinimo.
Darbininkas Pekino Tianenmenio aikštėje kabina Kinijos ir Rusijos vėliavas
Darbininkas Pekino Tianenmenio aikštėje kabina Kinijos ir Rusijos vėliavas. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį atvyko į Kiniją, kur sieks praplėsti dvišalę prekybą.
© AFP/Scanpix
Įtampa tarp Kinijos ir Taivano tvyro nuo kovo mėnesio, kai buvo perrinktas Taivano prezidentas Chen Shui-bianas, kuris praėjusią savaitę sakė, jog būsimi dveji metai bus svarbiausi atnaujinant dialogą su Kinija, ir pasiūlė abiem šalims nustatyti "buferinę zoną", kad būtų išvengta atsitiktinio karinio konflikto.

"Mano nuomone, įtampa Taivano sąsiauryje neišvengiamai didės ir gali prasidėti net ginkluotas konfliktas, ...jeigu ši sala ir toliau atakuos Pekino "vienos Kinijos" kraštutinę ribą ir atkakliai sieks nepriklausomybės", - žurnalistams sakė Taivano reikalų viceministras Wang Zaixi, retai duodantis interviu.

"Chen Shui-biano valdžia piktnaudžiauja mūsų santūrumu Taivano klausimu, - sakė jis. - Jie bando piktnaudžiauti ...tuo, kad tėvynainiai žemyne daugiausia jėgų skiria ekonomikos plėtrai, ir piktnaudžiauja mūsų rengimusi 2008-ųjų olimpiadai".

Wang Zaixi, kuris iki 2000-ųjų, kai tapo viceministru, buvo Liaudies išvadavimo armijos generolas majoras, paliko vilties, kad abi šalys, remdamosi "vienos Kinijos" principu, galės atnaujinti dialogą.

Pekinas savo valdžią Taivanui deklaruoja nuo 1949 metų, kai Taivanas atsiskyrė baigiantis Kinijos pilietiniam karui, ir grasino pulti šią demokratiškai valdomą salą, jeigu ji oficialiai paskelbs nepriklausomybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.