aA
Baskų nacionalistų partija, kurią Ispanija yra uždraudusi, sekmadienį pareiškė norinti, kad būtų nutrauktas ilgiausias konfliktas regione - teroristinės organizacijos ETA politiniu sparnu laikoma Batasunos partija pasirengusi pradėti taikos derybas. Batasuna siūlo siekti susitarimo tarp baskų separatistų (ETA), Ispanijos ir Prancūzijos vyriausybių, demilitarizuoti jau 36 metus nesiliaujantį konfliktą, surengti referendumą dėl baskų šalies ateities.
Derybos, handshake, verslininkai, kostiumas
© Corbis/Scanpix
Vis dėlto Batasuna nepasmerkė ETA teroristų, ko reikalauja pagrindinės Ispanijos partijos, ir kiek atšaldė žiniasklaidos spėjimus, jog ETA skelbs paliaubas.

Grupuotė, kurią Europos Sąjunga ir Jungtinės Valstijos laiko teroristine, nuo 1968 metų nužudė 850 žmonių - kovodama už nepriklausomą valstybę, kuri susikurtų teritorijoje, esančioje Ispanijos šiaurėje ir Prancūzijos pietvakariuose.

"Taikos siekti būna sunkiau negu kariauti. Mes esame tvirtai pasiryžę siekti taikos", - San Sebastiano mieste vykusiame mitinge sakė Batasunos vadovas Arnaldo Otegi, laikomas buvusiu ETA nariu.

Batasuna neigia esanti organizacijos ETA politinė šaka, bet pritaria pastarosios nepriklausomybės siekiui. Apkaltinta prisidėjusi prie ETA smurto akcijų Batasuna buvo uždrausta pernai.

Sekmadienį A. Otegi savo pareiškimą palygino su 1974 metais palestiniečių vadovo Yassero Arafato kreipimusi į Jungtines Tautas ir priminė jo žodžius apie alyvos šakelę.

"Mes stovime su alyvos šakele rankoje. Tegu niekas neleis jai nukristi", - kalbėjo A. Otegi miniai, kurioje, anot organizatorių, buvo apie 15 tūkstančių baskų.

Šis pasiūlymas yra tam tikras iššūkis ministrui pirmininkui Jose Luisui Rodriguezui Zapatero, atmetusiam bet kokias derybas su ETA.

Valdžios atstovai didelio entuziazmo dėl Batasunos pasiūlymo nerodo.

Paskutinį kartą paliaubas ETA buvo paskelbusi 1998 metų rugsėjį, bet jau kitų metų pabaigoje vėl ėmėsi ginkluotų veiksmų.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.