aA
Europos Komisija (EK) perspėja, jog pradėjo antrą pažeidimo nagrinėjimo procedūros etapą ne visas Europos Sąjungos (ES) laisvo judėjimo taisykles į nacionalinę teisę perkėlusiai Lietuvai ir Čekijai.
EK: nepatvirtinus visų laisvo judėjimo ES taisyklių, Lietuvai gresia sankcijos
© DELFI / Tomas Vinickas

Europos Komisija šalims nurodė, kad jos per du mėnesius privalo pradėti laikytis ES taisyklių dėl laisvo Bendrijos piliečių ir jų šeimos narių judėjimo Europos Sąjungoje, praneša EK biuras Lietuvoje.

Pasak pranešimo, Komisijos prašymas išdėstytas pagrįstoje nuomonėje, kuri teikiama antruoju iš trijų ES pažeidimo nagrinėjimo procedūros etapu. Jeigu per du mėnesius nebus imtasi tinkamų veiksmų, Komisija dėl šių dviejų šalių gali kreiptis į ES Teisingumo Teismą.

Laisvo judėjimo direktyva siekiama užtikrinti, kad ES piliečiai galėtų nevaržomai naudotis teise laisvai keliauti, gyventi ir dirbti visoje Europos Sąjungos teritorijoje.

Visas laisvo judėjimo direktyvos nuostatas ES valstybės narės turėjo perkelti į nacionalinę teisę iki 2006 metų balandžio. Ne visoms šalims tą padarius, 2011 metų kovo-spalio mėnesiais EK pradėjo pažeidimo tyrimo procedūrą prieš Austriją, Belgiją, Čekiją, Ispaniją, Italiją, Jungtinę Karalystę, Kiprą, Maltą, Lenkiją, Lietuvą, Švediją ir Vokietiją.

Anot pranešimo, dauguma šių šalių jau pranešė Komisijai apie priemones, kurių imtasi siekiant suderinti nacionalinius teisės aktus su ES teise, o ne visas ES laisvo judėjimo taisykles perkėlusioms Lietuvai ir Čekijai pareiškus pagrįstas nuomones pradėtas antras pažeidimo nagrinėjimo procedūros etapas.

EK tvirtina, kad Lietuva nepakankamai užtikrina, jog nacionalinės valdžios institucijos galėtų atsisakyti įleisti arba išsiųsti tik tuos ES piliečius, kurie kelią tikrą ir didelį pavojų visuomenei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.