aA
Nelaimė nutiko naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį. 4.04 val. ugniagesiams buvo pranešta apie gaisrą Tytuvėnų (Kelmės r.) Švč. Mergelės Marijos bažnyčioje, esančioje Piliakalnio gatvėje. Ugniagesiai pasiuntė dideles pajėgas, tačiau iki ryto šventovės užgesinti nepavyko.
kelmiskiams.lt (T.Bucho nuotr.)
kelmiskiams.lt (T.Bucho nuotr.)

6 val. vienuolyno stogas dar degė atvira liepsna, bažnyčios stogas degė atskirais židiniais.

7.45 val. apie gaisro lokalizavimą dar nebuvo nė kalbos, nors ugnis gesinama 9 autocisternomis, naudojami du autokeltuvai. Kaip DELFI sakė įvykio vietoje dirbantis gaisro gesinimo štabo informacijos atstovas Stasys Kvietkus, visiškai nudegė molinių čerpių vienuolyno stogas, perdegus perdengimui liepsna įsiskverbė į vienuolyne įrengtą muziejų, kur buvo saugomi senoviniai ir vertingi eksponatai. Kitos patalpos sulietos vandeniu.

Apie 8 val. vis dar degė ir bažnyčia – po skardiniu stogu degė medinės konstrukcijos.

8.45 val. ugnis po truputį lokalizuojama, įvykio vietoje dirba devynios ugniagesių mašinos. Ugniagesiai saugo nuo ugnies apsaugoti varpinę ir vargonus.

Kol kas dar anksti kalbėti apie gaisro priežastį. Pasak S. Kvietkaus, galima tik spėlioti, kad gaisras kilo dėl, pavyzdžiui, elektros instaliacijos gedimo. Tačiau jau aišku, kad gaisras kilo vienoje vienuolyno dalyje ir iš ten išplito po visą pastatą ir persimetė į bažnyčią.

Į gaisro nuniokotą Tytuvėnų vienuolyno ansamblį išvykusi Kultūros paveldo departamento (KPD) direktorė Diana Varnaitė Eltai sakė neatsimenanti, kad Lietuvoje naujaisiais laikais būtų degęs tokio masto sakralinis objektas, ir neabejojanti, kad padaryta žala - didžiulė.

"Baisi širdgėla ir tragedija, esame sukrėsti šio fakto. Vos prieš keletą dienų džiaugėmės, kad baigti tvarkyti Tytuvėnų bažnyčios ir vienuolyno stogai. Tuose vienuolyno pastatuose, kur, kaip teigiama, buvo gaisro židinys, veikė pernai atidarytas sakralinis muziejus, bet kas ten galėjo atsitikti, turės pasakyti ekspertai. Gaisrų paveldo objektuose priežastis ištirti yra labai sudėtinga, dar sunkiau nustatyti jų kaltininkus. Tikimės, kad priežastims ir kaltininkams išaiškinti bus pasitelkti teisėsaugos organai. Kyla tikrai negeros mintys..." - susijaudinusi kalbėjo departamento direktorė.

Ji prisiminė, kaip prieš trejus metus sudegė medinė Labanoro bažnyčia, vyskupijos ir vietos bendruomenės pastangomis jau prikelta iš pelenų, tačiau tokio didelio masto gaisro, koks kilo Tytuvėnų bažnyčioje ir vienuolyne, naujausiais laikais nėra buvę.

"Vienuolynas jau buvo restauruotas, o Tytuvėnų bažnyčiai restauruoti, išskyrus stogus, buvo gautos Europos Sąjungos lėšos, bet šis projektas dar nepradėtas įgyvendinti. Šiems darbams vykdyti veikia vietos įstaiga, kuri ir turėjo šįmet pradėti įgyvendinti antrąjį restauravimo etapą, tačiau dabar situacija labai pasikeitė. Dabar galbūt reikės stabdyti kai kurių kitų paveldo objektų restauravimą ir lėšas nukreipti Tytuvėnų vienuolyno ansambliui gelbėti", - užsiminė D. Varnaitė.

Naujausiomis žiniomis, vienuolyno stogas užgesintas, būgštaujama, kad neįgriūtų degantis bažnyčios stogas. Gaisrui gesinti sutrauktos didelės gaisrininkų pajėgos ir iš Kelmės, Šiaulių, Radviliškio.

Neseniai buvo baigti dvejus metus trukę Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos bažnyčios ir bernardinų vienuolyno ansamblio vienuolyno ir koplyčios stogų tvarkybos darbai, primena ELTA.

Nauji stogai buvo finansuojami Kultūros paveldo departamento ir Privatizavimo fondo lėšomis. Jų restauravimas kainavo per 2 mln. litų. 2010 metais šiems darbams skirta 943 tūkst., 2011 m. - 1 mln. 75 tūkst. litų.

Tytuvėnų vienuolyno ansamblis - vienas didžiausių ir vertingiausių XVII-XVIII a. baroko sakralinės architektūros paminklų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Šiaurės Rytų Europoje. Ansamblį sudaro bažnyčia, šventorius su Kristaus laiptų koplyčia, dviaukštis vienuolynas ir ūkinės paskirties statiniai. Bažnyčioje saugoma daug sakralinių vertybių ir 2006 m. Vilniuje restauruotas Tytuvėnų Švč. Mergelės Marijos su Kūdikiu paveikslas.

Tytuvėnų sakralinis ansamblis įtrauktas į Palaimintojo Jono Pauliaus II Piligrimų kelio programą, kuria siekiama įamžinti popiežiaus Jono Pauliaus II keliones po Lietuvos šventoves.

Nuo 2004 metų Tytuvėnų vienuolyno erdvėse rengiamas tarptautinis Tytuvėnų vasaros festivalis.

Vidurdienį gairsras buvo likviduotas. Pasak gaisro gesinimo štabo informacijos atstovo S. Kvietkaus, sudegė apie 1 tūkst. kvadratinių metrų vienuolyno stogo, apdegė bažnyčios stogo medinės konstrukcijos. Ugniagesių teigimu, pavojaus, kad įgrius bažnyčios stogas, nėra.

„Tai – didelė ir skaudi nelaimė mums visiems. Gaisras suniokojo vieną didžiausių ir vertingiausių XVII-XVIII a. baroko sakralinės architektūros paminklų ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Šiaurės Rytų Europoje. Esu tikras, kad ekspertai operatyviai ir kvalifikuotai ištirs visas gaisro kilimo priežastis ir aplinkybes. Dėkoju visiems ugniagesiams ir gaisro gesinimo štabui už jų pasiaukojamą darbą, o Kelmės rajono savivaldybės žmonėms ir ypač Tytuvėnų parapijai ir jų tikintiesiems linkiu stiprybės išgyvenant šią tragediją“, – sakė premjeras A. Kubilius.

Dėl susidariusios situacijos Kelmės rajono savivaldybėje paskelbta ekstremali situacija.

Pirminiais duomenimis, vienuolynas ir bažnyčia yra apdrausti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.