aA
Pietų Korėjos gyventojai pamėgo karoliukus, tačiau tai nėra aksesuarų mados tendencija. Šie karoliukai yra pagaminti iš mirusių artimųjų palaikų, praneša „Time“ tinklalapis.
Pietų Korėjoje iš kremuotų palaikų gaminami karoliukai
Pietų Korėjoje iš kremuotų palaikų gaminami karoliukai
© AP/Scanpix

Vietoje tradicinių laidojimo metodų pietų korėjiečiai vis dažniau renkasi naują alternatyvą - kremuotų artimųjų pelenus jie transformuoja į žėrinčius melsvai žalios, rožinės ar juodos spalvų karoliukus.

Tačiau nesirūpinkite: močiutės pelenai nenešiojami vietoje apyrankės. Pietų korėjiečiai tokius karoliukus paprastai laiko lėkštėse ar stikliniuose induose. Tai jie traktuoja kaip namų dekoravimo būdą, padedantį Anapilin išėjusius artimuosius išsaugoti šalia.

Mirties karoliukus gaminančios kompanijos „Bonhyang“ įkūrėjas ir vadovas Bae Jae-yulas naujienų agentūrai „Associated Press“ sakė, kad šiais metais tokius karoliukus pagamino daugiau kaip 500 žmonių. Toks gamybos procesas kainuoja apie 900 dolerių (2,3 tūkst. litų).

Pasak naujienų agentūros, toks mirusiųjų palaikų saugojimo būdas pradėjo populiarėti nuo 2000 metų, kai buvo priimtas įstatymas, numatantis, kad nuo to laiko palaidotų žmonių antkapiai po 60 metų turės būti pašalinami.

Pietų Korėjoje labai trūksta vietos kapinėms. Prieš dešimtmetį šeši iš dešimties pietų korėjiečių buvo laidojami tradiciškai, tačiau kultūriniai pokyčiai lėmė, jog dabar vis dažniau pasirenkamas palaikų kremavimas. Praėjusiais metais Pietų Korėjoje tradiciškai buvo laidojami jau tik trys iš dešimties mirusių žmonių.

„Šie karoliukai visai neatrodo baugūs. Iš tikrųjų jie spinduliuoja šventumą ir šilumą“, - teigė Bae.

Korėjos nacionalinės tarybos už kremavimo propagavimą tyrinėtojas Park Tae-ho sakė, kad tokių karoliukų verslas kilo Jungtinėse Valstijose, tačiau tenai jis nesulaukė tokio populiarumo ir buvo gana nesėkmingas. Amerikiečiams prireiks daugiau laiko, kol jie pamėgs tokį mirusiųjų įamžinimo būdą, pažymėjo jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.