aA
Saudo Arabijos gyventoja, nepaisiusi šalyje galiojančio draudimo dailiosios lyties atstovėms sėsti prie automobilio vairo, padarė kraupią avariją – kartu su ja važiavusi keleivė žuvo vietoje, o pati vairuotoja buvo sunkiai sužeista. Skelbiama, kad nelaimė įvyko šiaurinėje šalies Haelio provincijoje, skelbia „The Telegraph“.
Kampanijos iniciatorė Manal al-Sherif
Kampanijos iniciatorė Manal al-Sherif
© youtube.com

„Viena moteris žuvo vietoje, o kita, kuri ir vairavo automobilį, paguldyta į ligoninę“, - sakė policijos atstovas. Nelaimė įvyko šeštadienio vakarą, kai moterų automobilis apvirto, pasakoja policijos pareigūnas Abdulazizas al-Zunaidi.

Konservatyviomis pažiūromis garsėjanti Saudo Arabija – vienintelė šalis visame pasaulyje, kur moterims draudžiama vairuoti. Tačiau toliau nuo sostinės esančiose šalies teritorijose moterys neretai draudimo nepaiso.

Pastaraisiais metais įvyko ne vienas skaudus eismo įvykis, kuriame žuvo vairavusios moterys.

2010 metų lapkritį viena šalies gyventoja, nepaisiusi draudimo ir sėdusi prie automobilio vairo, sukėlė eismo įvykį, per kurį žuvo ne tik pati, bet ir dar trys iš 10 jos automobilio keleivių. Teisingumo dėlei reikia pripažinti, kad visgi daugiausia avarijų Saudo Arabijoje padaro vyrai, nes tik jiems leidžiama vairuoti.

Praeitais metais internete buvo pradėta vykdyti socialinė kampanija, kurios iniciatoriai ragina Saudo Arabijos gyventojas ignoruoti minėtąjį draudimą.

Kampanijos ikona – 32 metų kompiuterių saugumo konsultantė Manal al Sherif. Gegužės 22 dieną ji buvo sulaikyta dešimčiai dienų dėl to, jog tinklalapyje „Youtube“ patalpino vaizdo įrašą, kuriame užfiksuota, kaip ji vairuoja automobilį rytiniame šalies Chobaro mieste. Nuo to laiko vis atsiranda drąsių moterų, sėdančių prie automobilio vairo.

Birželio pabaigoje Džedos mieste buvo sulaikytos penkios vairavusios moterys.

Pasiturinčios Saudo Arabijos gyventojos dėl draudimo vairuoti nesuka galvos ir pasisamdo vairuotoją, tuo tarpu sunkiau besiverčiančios esant reikalui privalo kliautis artimųjų vyrų gerumu.

Viešumoje Saudo Arabijos gyventojos veidus privalo slėpti po šydais, o keliauti gali tik kartu su vyrais ar artimu giminaičiu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.