aA
Sirija pirmadienį atmetė Arabų Lygos planą, kuriame siūloma, kad šalies prezidentas Basharas al Assadas perduotų valdžią savo pavaduotojui, o šią iniciatyvą pavadino skandalingu kišimusi į vidaus reikalus, valstybinė televizija citavo vieną pareigūną.
Basharas Assadas
Basharas Assadas
© Reuters/Scanpix

"Sirija atmeta priimtus sprendimus, kurie peržengia veikiančio Arabų Lygos plano ribas, ir laiko juos išpuoliu prieš jos nacionalinį suverenumą bei skandalingu kišimusi į vidaus reikalus", - pareiškė pareigūnas.

Arabų Lyga sekmadienį paprašė Jungtinių Tautų (JT) palaikyti naują planą, kuriuo mėginama išspręsti krizę Sirijoje, siūlant B.al Assadui per ateinančius du mėnesius perduoti valdžią savo pavaduotojui ir nacionalinės vienybės prezidentui.

B.al Assadas turėtų "perduoti savo galias viceprezidentui, veikiant kartu su nacionalinės vienybės vyriausybe", kuri būtų suformuota per du mėnesius, sakoma pranešime, kurį Kataro premjeras šeichas Hamadas bin Jassimas Al Thani perskaitė po Arabų Lygos užsienio reikalų ministrų susitikimo Kaire, kuriame buvo sprendžiamas stebėtojų misijos Sirijoje likimas.

Reaguodami į Arabų Lygos pasiūlymą, Sirijos pareigūnai sakė, kad šiai regioninei organizacijai verčiau derėtų "prisiimti atsakomybę stabdant teroristų finansavimą ir apginklavimą", - paskelbė televizija.

Šaltinis pridūrė, kad ši Arabų Lygos iniciatyva pažeidžia Sirijos žmonių interesus ir negalės sutrukdyti "toliau vykdyti politines reformas bei užtikrinti saugumą ir stabilumą jos žmonėms, kurie per šią krizę pademonstravo palaikantys nacionalinę vienybę, susitelkdami aplink prezidentą al Assadą".

Stebėtojų misija Sirijoje, kuri nuo gruodžio 26 dienos vertina, kaip įgyvendinamas Arabų Lygos pasiūlytas taikos planas, daugelio kritikuojama dėl savo nesugebėjimo sustabdyti Damasko vyriausybės kruviną susidorojimą su demokratijos reikalaujančiais protestuotojais.

Anksčiau Saudo Arabijos užsienio reikalų ministras nurodė, jog Rijadas atšaukė savo stebėtojus iš šios misijos, nes Sirijos vyriausybė "nesilaikė ne vienos sąlygos" iš Arabų Lygos plano, turinčio padėti užbaigti šią krizę.

Tačiau Arabų Lyga sutiko pratęsti šią misiją ir padidinti stebėtojų skaičių, sakoma ministrų susitikimo baigiamajame pranešime.

"Informuosime Jungtines Tautas apie visas Arabų Lygos rezoliucijas..., kad jos būtų patvirtintos", - nurodė šeichas Hamadas.

Arabų Lygos generalinis sekretorius Nabilas al Arabi, kuris dalyvavo sekmadienio vakarą Kaire vykusioje spaudos konferencijoje, paaiškino, kad JT palaikymas "suteiktų didesnį svorį" arabų iniciatyvai.

Arabų šalių užsienio reikalų ministrai paragino "Sirijos vyriausybę ir visas opozicijos frakcijas pradėti rimtą dialogą, padedant Arabų Lygai, per ilgesnį nei dviejų savaičių laikotarpį, kad būtų suformuota vienybės vyriausybė, apimanti esančius valdžioje ir opozicijoje".

Naujoji vyriausybė turėtų įgyvendinti Arabų Lygos planą, siekiant užbaigti Sirijos krizę, ir pasiruošti laisviems bei sąžiningiems rinkimams, prižiūrint arabų ir kitoms šalims.

Ji taip pat turėtų per tris mėnesiu pasiruošti atstovų asamblėjos išrinkimui ir parašyti naują konstituciją, dėl kurios būtų skelbiamas referendumas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.