aA
"Pasitikėdamas Lietuvos žmonėmis, manau: neturėtume būgštauti dėl savo ateities. Net pasikeitus politinių jėgų santykiui, nesikeis Lietuvos pasirinkta kryptis. Mes stiprinsime demokratinius mūsų valstybės pamatus, kurių kertinis akmuo - reali savivalda", sakė prezidentas antradienį, komentuodamas kovo 19 dienos rinkimų rezultatus. Oficialūs jų rezultatai paskelbti praėjusį šeštadienį.

Naujoji sąjunga laimėjo 270 mandatų, Valstiečių partija - 209, konservatoriai - 199, Centro sąjunga - 173, LDDP - 172, Liberalų sąjunga - 166, socialdemokratai - 104, krikščionys demokratai - 99 mandatus ir taip toliau.

V. Adamkaus vertinimu, kai kurių rajonų rinkėjai parodė, jog jų pasirinkimą labiausiai nulėmė ne partijų reitingai, ne "didžiosios politikos" vėjai, bet pasitikėjimas konkrečiais savivaldybėse dirbančiais žmonėmis.

Jis paminėjo Akmenės, Birštono, Molėtų, Neringos ir Varėnos rajonus, kur daugumą mandatų gavo tautininkai, socialdemokratai, krikščionys demokratai, konservatoriai, centristai.

V. Adamkus pabrėžė, kad rinkimuose savo pozicijas išsaugojo ar net sutvirtino politinio veikimo patirtį turinčios partijos - LDDP, socialdemokratai, Centro sąjunga, liberalai.

"Atrodo, kad ir Naujoji sąjunga nėra tik vieneriems rinkimams sukurta partija, kad ji - atsakingai veikianti politinė jėga", sakė prezidentas.

Pasak jo, valdžioje esantys konservatoriai ir krikščionys demokratai, nors ir praradę dalies rinkėjų pasitikėjimą, išsaugojo politinę įtaką ir todėl turi galimybę padaryti iki šiol nenuveiktus darbus bei išlikti svarbiomis parlamentinėmis partijomis.

Prezidento nuomone, jo išvardintos partijos, nepaisant skirtingų ideologinių ir programinių nuostatų ar skirtingos taktikos, yra ištikimos strateginiams Lietuvos tikslams - integracijai į ES ir NATO, gerų kaimyninių santykių plėtrai.

Savo pareiškime spaudai V. Adamkus nė karto nepaminėjo Valstiečių partijos, kuri yra antroje vietoje po Naujosios sąjungos pagal gautų mandatų skaičių ir smarkiausiai priešinasi valdžios siekiui greitai įstoti į ES.

V. Adamkus išreiškė viltį, kad "strateginio Lietuvos kelio" neapsunkins išryškėjusios populizmo tendencijos.

"Kai kurios politinės jėgos rinkimų metu realias ir žmonėms skaudžias problemas pasiūlė spręsti nerealiais būdais. Tačiau Lietuvos piliečiai jau dabar moka didelę kainą už nepagrįstus politinius pažadus", pažymėjo V. Adamkus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.