aA
JAV specialiosios tarnybos paviešino Mohamedo Attos, valdžiusio lėktuvą, kuris atsitrenkė į Pasaulio prekybos centrą (PPC), dienoraštį. Ankstų rugsėjo 11-osios rytą Logano oro uosto darbuotojai Bostone neapdairiai pamiršo į lėktuvą pakrauti M.Attos, tranzitu skridusio iš Portlendo į Los Andželą, bagažą. Oro uoste likusiame krepšyje buvo ir M.Attos dienoraštis.
WTC
WTC
© "Lietuvos žinios"
Iš M.Attos dienoraščio: "Prisimink pranašo kovą prieš netikinčiuosius, kai jis statė islamo valstybės rūmus... Aš meldžiu tavęs, o Aukščiausiasis, atleisk man visas mano nuodėmes ir leisk tau įrodyti visą savo tikėjimą tavimi ir išgarsint tave visais įmanomais būdais". Kai buvo paskelbti teroristų vardai ir pavardės, Mohamedo tėvas, žinomas Kairo advokatas, apsiverkė ir ėmė prisiekinėti, kad jo sūnų apšmeižė: "Jis buvo jaunuolis, švelnus kaip vėjelis".

Iš tikrųjų, ko trūko finansiškai apsirūpinusiai šeimai, turėjusiai nekilnojamo turto ant Viduržiemio jūros kranto? Juk šiaip fanatikai gimsta skurdžiose šeimose. M.Atta 1990 m. baigė prestižinį Kairo universitetą, įgijo architekto specialybę.

Kurso draugai jo niekada nematė besišypsančio. Mohamedas niekada nesilinksmindavo, o prie valgio prisiliesdavo tik įsitikinęs, jog jis pagamintas be kiaulienos. Baigdamas universitetą M.Atta iš nuoširdaus musulmono tapo aršiu fanatiku. Beje, Kairo universitetas laikomas pagrindine radikalios organizacijos "Broliai musulmonai" baze. Dar 1990 m. "broliai" ketino perimti šalies valdžią.

Studentas

Iš M.Attos dienoraščio: "Išvalyk iš savo sielos nuo žemiškas nedorybes. Pasilinksminimų laikas baigėsi. Artinasi atpildo valanda ir mes Aukščiausiojo turime prašyti atleidimo. Pranašas laimėdavo kovą prieš tūkstantį, turėdamas šimtą žmonių".

1992 m. M.Atta išvyko mokytis į Hamburgo technikos universitetą. Čia jis ėmė gilintis į Vakarų ir Rytų valstybių tarpusavio santykius, griežtai kritikuoti Vakarus. Kad pragyventų, M.Atta pardavinėjo automobilių atsargines dalis, dirbo valytoju. Jis nuolat stebindavo mokslo draugus, kai melsdavosi tiesiog prie braižymo stalo.

Vakarais Mohamedo namuose rinkdavosi žmonės, dabar vadinami teroristais. Po trejų metų M.Atta trumpam nutraukė mokslus norėdamas nuvykti į Meką, o 1997-aisiais dingo 15 mėnesių. Į Vokietiją grįžo užsiauginęs ilgą barzdą. Manoma, tada jis lankėsi pas Osamą bin Ladeną.

Diplomantas

Vokiečių dėstytojai M.Attos diplominį darbą įvertino aukščiausiais balais. Kai Mohamedas apgynė savo darbą, prie jo priėjo du profesoriai, norėdami pasveikinti studentą. Diplomantas paspaudė ranką profesoriui vyrui, o dėstytojos sveikinimus atsisakė priimti.

Gavęs diplomą jis pasirodė Egipto konsulate ir pareiškė pametęs pasą. M.Atta puikiai suprato, kad eiti prašyti JAV vizos turint dokumentą, kuriame pažymėta, jog jis kirto Irako ir Afganistano sieną, neverta. Tai buvo gudrus manevras, nes JAV ambasados Berlyne darbuotojams nekilo jokių įtarimų.

Amerikoje

Gyvendamas JAV M.Atta ne tik mokėsi lėktuvo valdymo meno, bet ir tvarkė teroristų finansinius reikalus. Yra žinių, jog vienu metu jis buvo gavęs 100 tūkst. dolerių (400 tūkst. Lt) perlaidą. Keletą kartų keliavo į Europą.

Iš M.Attos dienoraščio: "Visi nekenčia ir bijo mirties. Tačiau tikintieji gyvenimu po mirties kaip tik ir ieško jos..." Artėjant 2001 m. rugsėjo 11-ajai M.Attos religinius pamąstymus pamažu užgožė dalykinis išpuolių planavimas: "Patikrinkite savo krepšius, rankines, peilius, dokumentus, popierius. Ar jie visi vietoje? Įsitikinkite, kad nesate sekami. Žiūrėkite, jog būtumėte tvarkingai apsirengę ir apsiavę, kad niekam nekeltumėte įtarimo".

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"