aA
Rusijos federacijos, nacionalinės ir migracijos politikos reikalų ministras Aleksandras Blochinas paragino tarptautinę bendriją rekomenduoti kai kurioms Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) ir Baltijos šalims oficialiai įtvirtinti rusų kalbos statusą savo įstatymuose.
Penktadienį Maskvoje susitikęs su Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO) tautinių mažumų reikalų vyriausiuoju komisaru Rolfu Ekeusu, V.Blochinas išreiškė susirūpinimą, kad kai kuriose NVS ir Baltijos šalyse rusų kalba "nepripažįstama net kaip tautų bendravimo kalba".

Tuo tarpu, pažymėjo ministras, šiose šalyse gyvena "didžiulis procentas rusakalbių gyventojų".

Tarp šalių, kuriose rusų kalbos vartojimas kelia susirūpinimą Rusijai, ministras paminėjo Latviją, Kazachstaną, Ukrainą.

A.Blochinas taip pat pažymėjo, kad Baltijos šalyse, turint galvoje kalbos problemą, "Konstitucijoje viskas gerai, popieriui pretenzijų nėra, bet yra pretenzijų gyvenimui".

Šiandien su R.Ekeusu susitikęs Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Igoris Ivanovas pabrėžė, kad Rusija "nesiekia ypatingų lengvatų ar privilegijų rusų, gyvenančių užsienyje, mažumoms, bet "turi būti parengti bendri standartai visoms tautinėms mažumoms visuose pasaulio regionuose".

Priminęs, jog R.Ekeusas neseniai lankėsi Estijoje ir Latvijoje, I.Ivanovas pabrėžė, kad "būtų įdomu išgirsti, kaip jis vertina rusakalbių gyventojų padėtį šiose valstybėse".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.