aA
Ukrainos atstovai neigia net "teorinę galimybę, kad raketa pataikė" į Rusijos lėktuvą Tu-154, kurį spalio 4 dieną ištiko katastrofa virš Juodosios jūros, pareiškė penktadienį Sočyje Rusijos Saugumo tarybos sekretorius Vladimiras Rušaila.
Missile
"Mes pateikėme oficialų pakausimą ir gavome oficialų atsakymą", - sakė V.Rušaila, kuris yra valstybinės komisijos katastrofos priežastims ištirti pirmininkas.

Tarpvalstybinio aviacijos komiteto pirmininkė Tajana Anodina, įeinanti į komisijos sudėtį, pažymėjo, jog lėktuvo Tu-154 įgula "prašė Ukainos tarnybas informacijos, ir jai buvo pranešta, kad jokių raketų tarptautiniame koridoriuje nėra".

Ukrainos gynybos ministras Oleksandras Kuzmukas penktadienį Kryme žurnalistams pareiškė, jog raketų leidimo per pratybas kontrolė iš 22 vietų parodė, kad raketų skridimo nuotolis buvo 20-40 km ir ne ta kryptimi, kur įvyko Tu-154 katastrofa. Iš viso buvo paleistos 23 raketos.

Atsakydamas į klausimus A.Kuzmukas pareiškė, jog šaudymo pratybose buvo naudojama technika, kurios garantinis laikas nepasibaigęs, ir visi pareiškimai, kad buvo šaudoma pasibaigusio garantinio laiko raketomis, neatitinka tikrovės.

Tuo tarpu Ukrainos URM mano, jog neleistini skuboti kaltinimai, kad Ukrainos priešlėktuvinė gynyba susijusi su Rusijos keleivinio lėktuvo Tu-154 katastrofa ketvirtadienį virš Juodosios jūros.

Kaip pažymima išplatintame URM spaudos tarnybos komentare, sudaryta komisija kruopščiai tiria visas incidento aplinkybes. Galutinis atsakymas gali būti duotas tik gavus šios komisijos išvadas.

Tuo tarpu, anot Karinių naujienų agentūros, spalio 5-osios naktį Ukrainos gynybos ministerijoje įvyko specialios grupės, sudarytos ištirti, ar Ukrainos kariškiai nesusiję su Rusijos lėktuvo katastrofa, posėdis. Kaip pranešė šios agentūros korespondentui gera informuotas Ukrainos karinės žinybos pareigūnas, "versija, kad lėktuvą numušė Ukrainos priešlėktuvinės gynybos raketa per pratybas Kryme, kol kas neatmetama", nes yra argumentų, kad taip galėjo įvykti.

Didelio nuotolio raketos S-200, kurios dalyvavo šaudymo pratybose Opuko poligone, gali numušti taikinius už 300 kilometrų. Lėktuvas nukrito maždaug šiame nuotolyje nuo poligono.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.