aA
NATO plėtra padės sukurti Aljansą, galinti apginti bendrąsias vertybes, šalių - kandidačių į NATO vadovų susitikime teigia Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. V.Adamkus penktadienį Sofijoje vadinamosios Vilniaus grupės šalių susitikime skaitė pranešimą sesijoje "Solidarumas ir saugumas naujųjų grėsmių akivaizdoje".
V.Adamkus
V.Adamkus
© DELFI
V.Adamkus pakartojo Lietuvos pasirengimą skatinti Rusijos bei euroatlantinių struktūrų bendradarbiavimą.

Savo kalboje V.Adamkus pabrėžė, kad per praėjusius metus šalys -kandidatės "įgijo didesnį svorį ir sustiprėjo" bei išreiškė viltį, kad ir toliau jos vadovausis principu, jog vienos iš jų sėkmė - tai visų laimėjimas.

"Esu įsitikinęs, kad šiandien solidarumas reiškia ne tik bendras pastangas įstoti į NATO. Solidarūs turime būti ir siekdami kur kas didesnių tikslų. Prieš kelias savaites įvykiai JAV smarkiai pakeitė mūsų pasaulį", - kalbėjo Lietuvos vadovas.

Jis sakė tikįs, kad didžiausio 21-ojo amžiaus iššūkio - terorizmo -akivaizdoje Vilniaus grupės šalių solidarumas taip pat galėtų veiksmingai padėti ginant bendrąsias vertybes ir saugumą.

"Rugsėjo 11-ąją aiškiai supratome, jog bendrąsias vertybes būtina ryžtingai ginti, kad užtikrintume mūsų vaikams ramų gyvenimą. Turime sukurti tokį Aljansą, kuris būtų stiprus ir galėtų įgyvendinti šiuos uždavinius", - pabrėžė prezidentas.

Jo nuomone, "plėsdami Laisvės aljansą, einame būtent šia kryptimi, nes po vienu stogu suburiame visas demokratines valstybes, vienijamas bendrų vertybių ir ryžto jas apginti".

V.Adamkus prisiminė, kad teroro dienomis jis buvo Vašingtone, kur ketino pristatyti Lietuvos, kitų Baltijos valstybių ir Rusijos tolesnio bendradarbiavimo viziją bei strategiją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.