aA
Nušalintojo prezidento Rolando Pakso bendražygių viešai skelbtą optimizmą Seimo rinkimų vakare stelbė santūrumas ir rimtis. Vos kelios dešimtys į nušalintojo prezidento koalicijos „Už tvarką ir teisingumą“ būstinę susirinkę bendraminčiai nesimėgavo šampanu, nebent – skaičiumi juos kone lenkusių žurnalistų ir fotografų dėmesiu.
R.Pakso koalicijos rinkėjas, užsukęs į būstinę palaikyti savų favoritų, nusiviltų: čia nebūta nei gardumynų, nei optimistišką nuotaiką rodančių šūksnių, nei tų pačių bendraminčių būrių. Susėdę prie tuščio, ovalaus stalo, kelios dešimtys koalicijos kandidatų ir juos palaikančiųjų įdėmiai stebėjo per televizorių skelbtą paskutinę informaciją.

Ramiai su bendraminčiais šnekučiavosi koalicijos kandidatė į Seimą Aušrinę Marija Pavilionienė, stebėti rinkimų rezultatų atvyko ir jos vyras, europarlamentaras Rolandas Pavilionis, šalia stoviniavo ir pirmųjų Vyriausiosios rinkimų komisijos skelbtų preliminarių rezultatų nesulaukęs buvęs saugumietis alytiškis Albertas Sireika.

Garsių vertinimų – mažai, entuziastingai nuteikiančios šypsenos – taip pat retos.

Tačiau į koalicijos būstinę atvykęs ir rinkimų rezultatų laukęs Rolandas Paksas žurnalistams teigė, kad esą niekas nepasikeitė – jis, kaip ir iki šiol, savų bendražygių šansus vertina labai palankiai. R.Pakso nuomone, daugiausiai juos palaikančiųjų bus Žemaitijoje. Pasak jo, koalicijos partneriai turėtų gauti iki 50 vietų Seime. Beje, tokiomis optimistinėmis prognozėmis nušalintasis prezidentas mieliau dalinosi su žurnalistais, mat daugiau laiko leido atskirai – už uždarų durų.

Santūriai kalbėjęs Liberalų demokratų partijos pirmininkas Valentinas Mazuronis taip pat tvirtino esąs nusiteikęs optimistiškai. „Jokios abejonės būti negali (į klausimą, ar koalicijos partnerius rinkimai bus sėkmingi, atsakė V.Mazuronis – DELFI). Yra kitas klausimas: kurioje vietoje mūsų koalicija bus – ar tai bus pirma vieta, ar tai bus antra vieta, ar trečia“, - DELFI kalbėjo V.Mazuronis.

Pirmuoju numeriu į koalicijos sąrašą įrašytas politikas sakė, kad būstinėje esančių žmonių santūrumas ir negausumas rodo ne ką kita, kaip tik įtemptos rinkiminės kovos nuovargį. Be to, partijos pirmininko nuomone, džiaugtis dar anksti. Pasak jo, nors nuotaikos ir pakilios, liberaldemokratai šampaną kels po dviejų savaičių – kuomet Seimo rinkimai iš tiesų bus pasibaigę.

DELFI primena, kad R.Pakso koalicija „Už tvarką ir teisingumą“ buvo įkurta šių metų liepą. Koalicijos partneriais tapo penkios organizacijos: Liberalų demokratų partija, judėjimas „Už teisingumą ir demokratinę Lietuvą“, Seimo nario Juliaus Veselkos vadovaujama Liaudies sąjunga „Už teisingą Lietuvą“, Lietuvos smulkiųjų žemdirbių sąjunga ir profesinė sąjunga „Solidarumas“. Vasaros pabaigoje prie koalicijos draugijos dar prisijungė Egidijaus Klumbio vadovaujama Tautos pažangos partija.

Beje, pats koalicijos „Už tvarką ir teisingumą“ lyderis R.Paksas į Seimą nekandidatuoja. Bendražygių sėkmę stebintis nušalintasis prezidentas tokią galimybę prarado po Konstitucinio Teismo nuosprendžio. Mat dar gegužės mėnesį šio aukščiausio teismo Lietuvoje teisėjai nusprendė, kad apkaltos būdu netekęs prezidento posto, R.Paksas negali eiti bet kokias su priesaika susijusias pareigas šalyje. Tarp jų, žinoma, ir – Seimo nario.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.