aA
Buvęs Bosnijos serbų armijos pulkininkas, kaltinamas 1995 metais prisidėjęs prie Bosnijos musulmonų žudynių Srebrenicoje, pasidavė Belgrado valdžiai ir šeštadienį vėlai vakare buvo perduotas Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolui Hagoje.
Teismas, teisingumas, svarstyklės, nuosprendis
© Corbis/Scanpix
Srebrenicos musulmonų anklave Bosnijos rytuose 1995-aisiais buvo išžudyta daugiau kaip 7,5 tūkst. musulmonų.

Karo metais Liubisa Beara vadovavo Bosnijos serbų armijos saugumo tarnyboms ir buvo atsakingas už karo belaisvių padėtį.

Hagos tribunolo prokurorai tvirtina, kad jis tiesiogiai atsakingas už tai, kad Srebrenicoje buvo žiauriai mušami musulmonai ir iš ten vejamos moterys bei vaikai. 2002 metų kovą jam buvo pareikšti kaltinimai bendrininkavimu vykdant genocidą.

L.Beara pareiškė nusprendęs pasiduoti Hagos tribunolui, kad apgintų valstybės ir savo šeimos interesus, ir pareikalavo kiek įmanoma greičiau perduoti jį Tarptautiniam tribunolui buvusiai Jugoslavijai, sakoma vyriausybės išplatintame pranešime.

Žiniasklaida pažymi, kad pastaruoju metu šalies vadovybė vengia suiminėti įvairiais nusikaltimais per kruvinus Balkanų karus kaltinamus savo piliečius, stengdamasi daryti jiems spaudimą ir priversti pasiduoti patiems.

Žinia, kad L.Beara nusprendė pasiduoti Hagos tribunolui, pasklido po kelių aukštų užsienio diplomatų vizitų į Serbiją ir Juodkalniją, į kurią jie atvyko įtikinti šalies vadovybę aktyviau bendradarbiauti su tribunolu.

Spėjama, kad Serbijoje ir Juodkalnijoje dar slapstosi ne mažiau kaip penkiolika tribunolo ieškomų žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.