aA
Seimo kompiuterių specialistai stengiasi juos parengti taip, kad naktį po naujojo parlamento rinkimų nesutriktų duomenų apie įvykusį balsavimą operatyvus perdavimas. Nors tikimasi sklandaus darbo, teigiama, kad neįmanoma apsisaugoti nuo visų galimų nesklandumų.
(IT), technologijos, kompiuteris, internetas
© Corbis/Scanpix
Po birželio pabaigoje įvykusio antrojo Prezidento rinkimų turo kelis kartus buvo užlūžusi Seimo kompiuterių sistema, aptarnaujanti Vyriausiąją rinkimų komisiją (VRK). Vienas tokių sutrikimų truko beveik valandą. Tuomet visuomenėje tai sukėlė nuogąstavimų, ar nebandyta klastoti balsavimo rezultatų.

Konstatuota, kad sistema sutriko dėl pernelyg didelio interneto lankytojų, norinčių sužinoti rinkimų rezultatus, skaičiaus. “Duomenys buvo gaunami, suvedami į kompiuterius, tačiau informacijos vartotojai kurį laiką negalėjo jų pamatyti, nes sistema neveikė”, - teigė Seimo Informacijos technologijų departamento direktorius Jonas Milerius.

Rengiantis Seimo rinkimams “Kauno diena” pasiteiravo, ar galimi sutrikimai ir šįkart.

Seimo Informacijos technologijų departamento vadovas negalėjo garantuoti, kad ir ateinančio sekmadienio vakarą viskas bus labai gerai. “Nuo to niekas nesame apdrausti. Nėra tokios draudimo kompanijos Lietuvoje, kuri galėtų drausti nuo kompiuterinių sistemų sutrikimų”, - pastebėjo jis.

J.Milerius tvirtino, kad tarp galimų sutrikimų priežasčių gali būti, pavyzdžiui, elektros energijos tiekimo Seimo rūmams pertrūkiai. “Nežinome, kodėl taip yra, bet pastebėjome, kad pastaruoju metu būna tam tikrų problemų su elektros energijos tiekimu Seimui. Esant tokiai problemai, mes kurį laiką galime palaikyti savo kompiuterių sistemos darbą, tačiau tai įmanoma tik neilgam - 15-20 minučių”, - sakė jis “Kauno dienai”.

Vyriausiosios rinkimų komisijos pirmininkas Zenonas Vaigauskas “Kauno dieną” informavo, kad sekmadienį kelis kartus per dieną bus atnaujinama informacija kompiuteriuose apie balsavimo aktyvumą. 10, 14 ir 19 valandą ketinama pateikti naujausias žinias apie tai, kiek žmonių atėjo balsuoti į apylinkes.

Netrukus po to, kai 20 valandą balsavimo vietos bus uždarytos, iš jų bus laukiama žinių apie balsavimo rezultatus. “Manau, kad apie 21 valandą jau galime gauti pirmuosius rezultatus iš nedidelių apylinkių kaimo vietovėse, kur paprasčiau ir greičiau galima suskaičiuoti balsus. Apie 23-24 valandą jau gali aiškėti išsamesnis vaizdas apie balsavimo rezultatus”, - prognozavo Z.Vaigauskas ir pridūrė, kad ši prognozė galioja tik tuo atveju, jeigu bus išvengta bet kokių sutrikimų kompiuterių sistemose.