aA
JAV prezidentas George'as W. Bushas ir jo oponentas Johnas Kerry per penktadienį vykusį antrą debatų turą ginčijosi dėl karo Irake, nedarbo ir mokesčių. Po debatų atliktos apklausos rodo, kad J. Kerry, kaip ir per pirmuosius debatus, pasirodė kiek geriau už savo varžovą.
G. Busho ir J. Kerry debatai
G. Busho ir J. Kerry debatai
© Reuters/Scanpix
G. Bushui buvo daromas didžiulis spaudimas kaip galima geriau pasirodyti per antrąjį debatų turą po to, kai po pirmųjų debatų jis buvo griežtai kritikuojamas.

Kad J.Kerry laimėjo šiuos antruosius prezidento rinkimų kampanijos debatus, kurie penktadienį vakare įvyko Washingtono (Vašingtono) universitete Sent Luise (Misūris), teigė 44 proc. "ABC News" apklausos dalyvių. 41 proc. apklaustųjų pirmenybę teikė G.W.Bushui.

CNN, "USA Today" ir "Gallup" apklausa taip pat parodė, kad J.Kerry buvo kiek pranašesnis už G.W.Bushą - demokratų senatorių geriau įvertino 47 proc. apklaustųjų, o prezidentą - 45 procentai. Tačiau abiejų apklausų metu nustatyti kandidatų populiarumo skirtumai yra mažesni už galimą paklaidą.

Apsikeitė senais kaltinimais

G. Bushas per debatus apkaltino senatorių J. Kerry, kad šis yra per daug nenuoseklus, jog valdytų šalį. J. Kerry prezidentui atsikirto sakydamas, kad šis jį užsipuolė norėdamas nukreipti dėmesį nuo jo įsakymų pradėti veiksmus Irake.

"Nesuprantu, kaip jūs ketinate valdyti šalį, kuri dalyvavo kare su Iraku ir kurioje dabar viskas taip neužtikrinta, o jūs žadate keisti visą politiką", - sakė G. Bushas per antrąjį pretendentų į JAV prezidento postą debatų turą.

G. Busho ir J. Kerry debatai
© Reuters/Scanpix

"Pasauliui iškilo pavojus, nes prezidentas nesugebėjo priimti teisingo sprendimo", - tvirtino J. Kerry. G. Bushas, pasak jo, visą dėmesį sutelkė į Iraką, kai tuo metu Iranas ir Šiaurės Korėja kūrė atominio ginklo projektus.

G. Bushas apgynė savo sprendimą pradėti karą Irake. Anot jo, jei senatorius mano iš esmės keisti politiką, jis nesuvokia esamos padėties ir yra netinkamas valdyti šalį.

"Irake nebuvo rasta masinio naikinimo ginklo, tai reiškia, kad visa prezidento politika yra grynas melas", - atsikirto J. Kerry.

"Aš ketinu Amerikos žmonėms sukurti naujų darbo vietų. Ir tai nėra tik pažadai", - kalbėjo senatorius, kaltindamas G. Bushą tuo, jog per jo valdymo laikotarpį smarkiai išaugo nedarbas.

Taip pat J. Kerry bandė teigti, jog G. Bushas stengiasi "išgąsdinti" Amerikos rinkėjus, įtikinėdamas juos, jog demokratų kandidatas tikrai padidins mokesčius. Paklaustas, ar tapęs prezidentu J. Kerry didins mokesčius, jis atsisuko į filmavimo kamerą ir pasakė: "Aš neketinu didinti mokesčių. Priešingai, pasižadu juos mažinti".

Tačiau, pasak G. Busho, senatorius bando nuslėpti, jog Senate visada balsuodavo už mokesčių didinimą. "Jūs galite bėgti, tačiau nesugebėsite pasislėpti", - sakė jis.

Susikibo ir dėl abortų

G. Busho ir J. Kerry debatai
© Reuters/Scanpix

G. Bushas taipogi apkaltino savo oponentą tuo, kad šis priešinasi uždrausti moterims darytis abortus ne pirmaisiais nėštumo mėnesiais. Tuo tarpu senatorius pažadėjo paremti moterų "konstitucinę teisę" turėti pasirinkimo teisę dėl aborto.

"Mano gyvenime religija yra labai svarbi. Tačiau aš negaliu savo vertybių primesti žmonėms, kurie jomis netiki", - pridūrė senatorius, atsakydamas į vienos moters klausimą, ar jis galėsiąs užtikrinti, kad mokesčių mokėtojų pinigai nebus skiriami abortams paremti.

J. Kerry teigia nepritariąs G. Busho kanceliarijos sprendimui apriboti lėšas, skiriamas šeimos planavimo programoms.

"Uždrausti moterims darytis abortus ne pirmaisiais nėštumo mėnesiais yra vienas iš būdų sumažinti abortų skaičių šalyje. Mano priešininkas balsavo prieš šį pasiūlymą", - teigė prezidentas G. Bushas.

J. Kerry pridūrė, kad prieštarauja tokiai įstatymo pataisai, kadangi joje trūksta punktų, kurie apsaugotų nėščios moters gyvybę bei sveikatą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.