aA
Jungtinės Valstijos savo sąjungininkėms NATO trečiadienį pateikė pirmąjį prašymą dėl praktinės pagalbos, siekiant duoti atkirtį į praėjusį mėnesį Niujorką ir Vašingtoną sukrėtusius teroro aktus, pranešė NATO atstovas spaudai.
U.S. Navy aircraft
Yves Brodeuras atsisakė suteikti konkretesnės informacijos. Jis tepasakė, kad prašymai susiję su kampaniją prieš tarptautinį terorizmą ir, kad kiekviena iš 18 sąjungininkių pati nuspręs, kuo gali padėti.

"Jungtinės Valstijos šį rytą per Šiaurės Atlanto tarybos posėdį NATO pateikė kolektyvinį prašymą, - žurnalistams sakė Y.Brodeuras. - Sąjungininkės su sąrašu sugrįš (namo) ir jos pačios galės nuspręsti, ką gali pasiūlyti paremdamos (kampaniją)".

Prašymas buvo pateiktas remiantis Šiaurės Atlanto sutarties 5-uoju straipsniu, numatančių kolektyvinę gynybą, jei užpuolama viena iš Aljanso narių. Jis pradėjo veikti nuo antradienio, kai Vašingtonas NATO pateikė įrodymus, kad teroro išpuolius organizavo Saudo Arabijoje gimęs musulmonų kovotojas Osama bin Ladenas.

Pasak NATO atstovo, sąjungininkėms nebuvo nustatyti jokie terminai pateikti atsakymą dėl pagalbos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.