aA
Žemėlapyje, kurį Europos Sąjungos (ES) statistikai panaudojo savo oficialioje metinėje ataskaitoje, vietoj Velso vaizduojama Airijos jūra, skelbia tinklalapis "EU Business".
"Akivaizdu, kad esame sutrikę ir apgailestaujame", - antradienį sakė Liuksemburge įsikūrusios ES statistikos tarnybos "Eurostat" atstovas Timas Allenas.

Praėjusį penktadienį paskelbto 2004 metų "Eurostat" statistikos rinkinio, pavadinto "Statistiniu Europos vadovu", viršelyje yra pateikiamas žemėlapis, vaizduojantis ES valstybes nares. Nors žemėlapis tiksliai vaizduoja kitas Didžiosios Britanijos dalis (šią šalį sudaro Anglija, Škotija, Šiaurės Airija ir Velsas), Velso vietą jame užima "išsiplėtusi" Airijos jūra.

Velso neįtraukimą į žemėlapį pasveikino Didžiosios Britanijos Nepriklausomybės partija, turinti atstovų Europos Parlamente, tačiau norinti, kad Didžioji Britanija išstotų iš ES.

"Esame patenkinti, jog ES pripažino mūsų norą, kad Jungtinė Karalystė išstotų, - sakė Nepriklausomybės partijos atstovas Quentinas Williamsonas. - Nesitikime, kad jie tai padarys vienu metu. Galbūt Velsui ir pasisekė pirmajam pasitraukti iš ES, tačiau norime, jog kartu išstotų ir likusi (Didžiosios Britanijos) dalis".

Kaltę už nesusipratimą "Eurostat" suvertė už rinkinio dizainą atsakingai nepriklausomai studijai. "Stebiuosi, kad jiems pavyko rasti Europos žemėlapį, kuriame nėra Velso", - teigė T. Allenas.

Tačiau "Eurostat" neketina atšaukti rinkinio, kurio 8 tūkst. 650 kopijų buvo išleistos anglų, vokiečių ir prancūzų kalbomis, nes tai būtų "visuomenės lėšų švaistymas". "Visiškai įmanoma, jog į dar neišleistas kopijas bus įtraukta atsiprašymo skiltis", - pridūrė "Eurostat" atstovas.

Jo teigimu, rinkinio dizainas yra keičiamas kasmet, todėl 2005 metų leidime Velsas nepradings.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.