aA
Magma vis labiau spaudžia Šventosios Elenos ugnikalnio gelmėse, krateryje pralaužta buvusi kieta pluta, jame jau burbuliuoja verdančios lavos ežeras. Pasak "The SeattleTimes", nuo penktadienio į dangų tumulais kyla garai, ugnikalnis spjaudosi pelenais.
Šventosios Elenos ugnikalnis
Šventosios Elenos ugnikalnis
© Reuters/Scanpix
Šis ugnikalnis buvo išsiveržęs 1980 metais, tuomet žuvo 57 žmonės.

Dabar sunerimę JAV geologijos tarnybos pareigūnai jau paskelbė aukščiausią išsiveržimo pavojaus lygį - trečiąjį. Tačiau nemanoma, kad pavojus grėstų miestams ir didmiesčiams.

Po 1980 metų išsiveržimo krateryje susidarė sustingusios lavos kupolas. Dabar jis pakilo krateriu aukštyn apie 46 metrus. Nuo įkaitusių uolų tirpsta plačiame krateryje šalia lavos kupolo esantis ledynas, pasakojo vulkanologas Jake'as Lowensternas iš JAV geologijos tarnybos štabo, įsikūrusio Vankuverio miestelyje, 54 km į pietus nuo Sent Helenso.

Lowensternas palankiai vertino tai, kad iš plyšių veržiasi vulkaninės dujos. Vadinasi, dujos išsiskiria iš magmos, mažėja sprogimo tikimybė, aiškino jis.

Lava iš ugnikalnio paskutinį kartą liejosi 1986 metais. Panašaus reiškinio laukiama ir dabar, bet nemanoma, kad galėtų įvykti sprogimas. 1980 metais vulkano viršūnė buvo kūgio formos, bet tada prieš gegužės 18 dienos išsiveržimą vienas viršūnės šonas išsipūtė, o vėliau staiga nugriuvo. Sprogimas sunaikino gretimus miškus, žuvo 57 žmonės, į stratosferą aukštai iškilo didžiulis pelenų stulpas.

Dabar to nelaukiama, nėra jokio išsipūtimo šone, tik lavos kupolas pačiame krateryje, skysta lava gerai ventiliuojasi, aiškino Lowensternas, pridūręs vis dėlto, kad sunku tiksliau prognozuoti, kas bus.

Todėl JAV geologijos tarnyba užarė Džonstono gūbrio observatorijos centrą lankytojams, nors turistai ir smalsuoliai ir žurnalistai, nekreipdami dėmesio į pavojus, veržiasi kuo arčiau ugnikalnio ir susitelkė Koldvoterio gūbrio lankytojų centre šiauriau Šv. Elenos ugnikalnio.

Antradienio rytą buvo užregistruotas didesnis garų ir pelenų išsiveržimas iš ugnikalnio, jis truko ilgiau kaip valandą.

Pelenų išmetama vis daugiau. Vietinės valdžios atstovai ir žmonės sunerimę, kad pelenai padarys žalos kalno apylinkėse. Bobas Shepardas, laikantis statybinių medžiagų ir įrangos parduotuvę, sakė per porą dienų pardavęs mėnesinę kaukių nuo dulkių normą. Tačiau žmonės ramiai reaguoja į įvykius. "Stebime, kas darosi per televiziją, bet jaučiamės saugiai", - sakė B. Shepardas.

Šventosios Elenos ugnikalnis yra Vašingtono valstijos pietvakariuose, apie 160 km į pietus nuo Sietlo ir 80 km į šiaurę nuo Portlendo oro uosto Oregono valstijoje.

Nacionalinis orų centras perspėjo lengvų lėktuvų savininkus neskraidyti arti pelenų debesies, kurį vėjas neša į šiaurės rytus. Pelenai gali pakenkti lėktuvų varikliams, ypač reaktyviniams.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.