aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį Belgijoje dalyvaus eiliniame, aštuntajame Rusijos ir Europos Sąjungos (ES) viršūnių susitikime ir paragins Europos lyderius kovojant su pasauliniu terorizmu plėtoti glaudesnius saugumo ryšius su Rusija.
Vladimiras Putinas
V.Putinas, kuris po rugsėjo 11 dienos teroro Jungtinėse Valstijose siekia įrodyti, kad Maskva yra ištikima Vakarų sąjungininkė, ES ir Rusijos viršūnių susitikimo užkulisiuose taip pat kalbėsis su aukštu JAV saugumo pareigūnu ir NATO generaliniu sekretoriumi George'u Robertsonu.

JAV antiteroristinės kampanijos koordinatorius Frankas Tayloras trečiadienį Rusijos pareigūnams pateiks JAV turimus įrodymus, tiesiogiai siejančius Saudo Arabijoje gimusį islamistą Osamą bin Ladeną su rugsėjo 11-osios teroru.

V.Putinas žurnalistams antradienį sakė, kad po išpuolių Jungtinės Valstijose, per kuriuos žuvo beveik 6 tūkst. žmonių, reikia skubiai kurti "bendrą Europos saugumo erdvę".

"Mano nuomone, šiandien tai vienas svarbiausių klausimų. Mes esame pasirengę plėsti bendradarbiavimą tiek su NATO, tiek su kuriamomis Europos saugumo struktūromis ir suteikti (šiems santykiams) naują kokybę", - sakė Rusijos vadovas.

"Bendradarbiavimo su Europa klausimu galvoju, kad atėjo laikas pamąstyti apie nuolatinių konsultacinių saugumo srities struktūrų kūrimą", - tęsė V.Putinas.

Ką jis turėjo galvoje, kol kas neaišku, tačiau diplomatai nurodė, kad Rusija vis labiau domisi bendrąja ES gynybos ir saugumo politika, ypač 60 tūkst. karių greitojo reagavimo pajėgomis humanitarinėms krizėms spręsti.

Maskva yra sakiusi, kad galėtų dirbti kartu su šiomis pajėgomis, kurios turi būti baigtos formuoti iki 2003 metų.

Rusija ir 15 ES valstybių po viršūnių susitikimo, kuriame taip pat bus kalbama apie energetiką bei ekonominį bendradarbiavimą, turėtų paskelbti bendrą deklaraciją dėl terorizmo.

Vienas ES diplomatas nurodė, kad bendroje deklaracijoje bus pabrėžiama glaudaus tarptautinio bendradarbiavimo, kurį prižiūrėtų Jungtinės Tautos (JT), būtinybė kovojant su teroristų organizacijomis.

ES pareigūnai sakė, kad per trečiadienio diskusijas su V.Putinu, be kitų dalykų, bus aptarti Artimųjų Rytų, Balkanų ir kiti pasauliniai konfliktai, taip pat - ES plėtros į Rytų Europą planai.

Europos Sąjunga ir Rusija yra abipusiškai suinteresuotos surasti bendrus atsakymus į naujas pasauliui iškilusias grėsmes ir iššūkius, taip pat sureguliuoti krizines situacijas, plėtoti bendradarbiavimą tarptautinėse organizacijose, pirmiausia - JT ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijoje (ESBO).

Viršūnių susitikime bus kalbama, kaip nutraukti teroristinių organizacijų finansavimą, kovoti su narkotikų kontrabanda bei organizuotu nusikalstamumu, bendradarbiauti ginklų neplatinimo, nusiginklavimo ir ginkluotės kontrolės klausimais.

Be to, Briuselyje bus apibendrintas Rusijos ir Europos ekspertų dialogo energetikos klausimais etapas, pradėtas 2000 metų lapkritį Paryžiuje. Rusijos ir ES vadovai priims sprendimą dėl galimybės tęsti šį dialogą oficialiu lygiu, specialiame energetinio bendradarbiavimo komitete, kurio tikslas yra parengti praktines trumpalaikes ir strategines bendradarbiavimo priemones bei stiprinti Europos energetinį saugumą.

Susitikime taip pat numatoma apsvarstyti Rusijos ir ES bendradarbiavimą mokslo ir technikos bei kosmoso srityse. Pasibaigus Rusijos ir ES viršūnių susitikimui V.Putinas susitiks su G.Robertsonu, kuriam išdėstys savo sampratą, kaip būtų galima stiprinti Rusijos bei NATO bendradarbiavimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.