aA
Meksikos kairieji, gindami puolamą Meksikos sostinės merą, antradienį įsiveržė į Kongreso žemesniųjų rūmų salę - taip jie protestavo prieš planą sumažinti valstybinį sostinės švietimo finansavimą.
Kelios dešimtys kairiosios Demokratinės revoliucijos partijos atstovų (PRD), dauguma jų buvo Meksiko savivaldybės deputatai, užėmė šalies parlamento žemesniųjų rūmų sceną, kai dvi didžiausios Meksikoje partijos pasiūlė keliais šimtais milijonų dolerių sumažinti sostinės mokyklų finansavimą iš valstybės biudžeto.

"Reformos nepraeis", - šūkavo demonstrantai, iškėlę virš Deputatų Rūmų (žemesniųjų parlamento rūmų) scenos didžiulį geltoną plakatą.

Prasidėjo demonstrantų susistumdymas su federaliniais įstatymų leidėjais, kurie mėgino nustumti demonstrantus nuo pakylos, Įsiveržėliai atsilaikė iki vėlyvo vakaro.

Nors parlamento posėdis ir buvo atidėtas, kairieji nesitraukė nuo scenos, kol jų reikalavimo neišgirdo parlamentarai.

Meksiko švietimo finansavimo planą remia dvi partijos - valdančioji Nacionalinio veiksmo partija (PAN) ir pagrindinė opozicinė Institucinė revoliucinė partija (PRI). Kairioji PRD ir kelios kitos nesutinka su tuo planu ir tvirtina, jog tai yra dar vienas (iš daugelio) vyriausybės išpuolis prieš populiarųjį Meksiko merą, kairiųjų atstovą Andresą Manuelį Lopezą Obradorą.

A. Obradoras laikomas rimtu pretendentu į Meksikos prezidento postą. Rinkimai vyks 2006 metais, tačiau meras yra įsivėlęs į teisinį ginčą su federaline valdžia, kuri gali pakenkti jo siekiui.

Kongresas artimiausiu laiku turi nuspręsti, ar leisti teisėsaugai imtis imunitetą turinčio mero bylos svarstymo. Mat A. Obradorą norima apkaltinti nepaklusus teismo sprendimui dėl kelio tiesimo darbų nutraukimo teritorijoje, kurią miestas eksproprijavo 2000 metais.

Jei būtų nustatyta, kad A.Obradorui reiškiami kaltinimai pagrįsti, jis nebegalėtų kelti savo kandidatūros į prezidentus.

Praėjusią savaitę jis grasino organizuoti savo teisių gynimo protestus. Taip jis kalbėjo po nesėkmingo susitikimo su Meksikos prezidentu Vicente'u Foxu, kai nepavyko išsklaidyti politinės įtampos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.