aA
Įtakingas buvęs Irano prezidentas Akbaras Hashemi-Rafsanjani antradienį pareiškė, kad Iranas gali gaminti raketas, kurių nuotolis siektų 2 tūkst. kilometrų - to pakanka smogti smūgį Izraeliui ir Europos pietryčiams. Tai pranešė oficiali žinių agentūra IRNA.
"Šiandien galime savo raketas nuskraidinti iki 2 tūkst. kilometrų", - per vizitą į oro erdvės ir saugumo parodą Teherane sakė Akbaras Hashemi-Rafsanjani. Tokia iš Irano paleista raketa galėtų pasiekti Izraelį ir kai kurias Europos dalis.

Buvęs lyderis taip pat pažymėjo, kad pagrindiniai Irano priešai - Izraelis bei Jungtinės Valstijos ir kad Teheranas turėtų būti pasirengęs bet kurios iš šių šalių atakai. Teherano teigimu, jo raketos skirtos gynybos tikslams ir būtų panaudotos atsakyti į galimą Izraelio puolimą prieš Irano branduolinius objektus. Tačiau tarptautinei bendrijai Irano balistinių raketų technologija ir tęsiami branduoliniai veiksmai kelia nerimą.

Praėjusį rugpjūtį Iranas išbandė pažangesnę savo raketos "Shahab-3" versiją. Ankstesnės versijos nuotolis jau siekė 1,3 tūkst. kilometrų - paleista iš Irano raketa būtų galėjusi pasiekti Izraelį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.