aA
A. Brazausko ir A. Paulausko koalicija

Energetika programoje išskirta kaip prioritetinė sritis, į kurią bus skatinamos investicijos. Planuojama dėti pastangas, kad Lietuva išliktų branduolinę energiją gaminančia valstybe, o uždarius IAE numatoma garantuoti alternatyvų elektros energijos tiekimą. Planuojama sujungti Lietuvos ir Lenkijos elektros energetikos sistemas bei Lietuvos ir Latvijos dujų sistemas. Numatomas energijos išteklių diversifikavimas ir alternatyvių energijos šaltinių naudojimas, atsinaujinančių elektros išteklių naudojimas. Numatomas tolimesnis griežtas energetikos bendras reguliavimas ir kainų reguliavimas, pagrįstas būtinomis sąnaudomis. Kryptis – mažinti sąnaudas energetikai (įmonių atveju – sumažinti „energijos sąnaudas“ BVP vienetui, gyventojų atveju – kad išlaidų dalis energijai liktų stabili). Numatoma neprivatizuoti kontrolinio RST akcijų paketo.

Iš esmės ši programa atspindi dabartinę politiką ir jokių esminių jos pokyčių nenumatoma. Atkreiptinas dėmesys į RST privatizavimo klausimą, nes dabartinė valdančioji koalicija buvo nusprendusi įmonę privatizuoti, ir jau privatizavimo metu atsisakė privatizavimo netgi abejotino teisėtumo pagrindais.

Tėvynės Sąjunga

Apie energetiką nekalbama, tačiau iš bendros ekonominės programos galima suprasti, kad bus laikomasi panašios į dabartinę politikos.

Liberalų ir centro sąjunga

Deklaruojamas siekis sumažinti monopolijų įtaką energetikoje ir numatoma liberalizuoti elektros energijos ir gamtinių dujų kainas.

Bendros ekonominės nuostatos irgi leidžia tikėtis dereguliavimo politikos bei nuosaikaus dabartinės politikos tęstinumo. Teiginys apie monopolijų įtakos sumažinimą gali būti realizuojamas labai įvairiai.

Darbo partija

Apie energetiką nekalbama.

R. Pakso koalicija

Pagrindinis akcentas – siekis, kad IAE uždarymą ir naujų reaktorių statybą pilnai finansuotų ES. Numatoma modernizuoti elektrines, pastatyti elektros tiltą į Vakarus. Siekiama skatinti dujų tranzitą per Lietuvą ir sumažinti tarpininkų skaičių energetikoje. Apie esmines reformas nekalbama, tačiau nuostatos dėl IAE ir tarpininkus gali būti ekonomiškai ir finansiškai pavojingos.

Lietuvos krikščionys demokratai

Įsipareigojama sudaryti technines sąlygas prekiauti elektros energija su Vakarais (elektros tiltas). Pabrėžiamas biokuro vaidmuo bei atsinaujinančių ir vietinių resursų naudojimas.

Pasisakoma už valstybės paramą investicijoms, leidžiančioms tausoti šilumą.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga (VNDS)

Akcentuojamas IAE kuo ilgesnis eksploatavimas (siekiant kuo pigesnės energijos gamybos Lietuvoje ir jos eksporto). IAE uždarymo finansavimą pasiekti iš ES, alternatyvių pigesnių energijos šaltinių skatinimas, pripažįstama elektros energijos tilto į Vakarus būtinybė. Jokios esminės reformos neakcentuojamos, o pateikiamos nuostatos rodo valstybės vaidmens išsaugojimo siekį.

Krikščionių konservatorių socialinė sąjunga

Vienintelis siekinys – atidėti IAE uždarymą.

Lietuvos tautininkų sąjunga

Apie energetiką nekalbama.

  • Bendri įvertinimai:

    - Kairiosios partijos labai akcentuoja IAE klausimą;
    - Beveik visos apie energetiką kalbančios partijos pabrėžia energetinio tilto į Vakarus būtinybę bei alternatyvius energijos šaltinius;
    - LiCS išsiskiria prorinkišku teiginiu apie kainų liberalizavimą;
    - Partijos nepateikia sisteminio požiūrio į energetiką ir galima teigti, jog pasiryžimo realiai ir iš esmės keisti požiūrį į energetikos sistemą nėra.

  • Lietuvos laisvosios rinkos institutas