aA
Klausimas: Už kiek kalendorinių dienų nepanaudotų kasmetinių atostogų priklauso kompensacija atleidžiant iš darbo, jei darbuotoja pradėjo dirbti 1997 m. lapkričio 26 d., nuo 2000 m. balandžio 15 d. iki 2000 m. rugpjūčio 19 d. jai buvo suteiktos nėštumo ir gimdymo atostogos, nuo 2001 m. birželio 27 d. - vaiko priežiūros atostogos, kol vaikui sueis 3 metai (darbo sutartis nutraukta 2001 m. rugpjūčio 31 d.)?

Atsakymas: Iš pateikto klausimo neaišku, ar prieš išeinant nėštumo ir gimdymo atostogų darbuotojai buvo suteiktos kokios kitos atostogos (pavyzdžiui, nemokamos), kurios gali turėti įtakos darbo stažo, už kurį suteikiamos kasmetinės atostogos, trukmei. Be to, neaišku, ar darbuotoja prieš tai nepasinaudojo teise gauti ir kasmetines atostogas. Kadangi klausime tai nenurodyta, laikysime, kad darbuotojai, išskyrus nurodytas tikslines atostogas, nebuvo suteikta jokios kitos rūšies atostogų.

LR atostogų įstatymo 13 straipsnis nurodo, kad į darbo stažą, už kurį suteikiamos atostogos, įskaitomas faktiškai dirbtas laikas, taip pat laikas, kai darbuotojas gavo laikinojo nedarbingumo arba nėštumo ir gimdymo pašalpą. Tuo tarpu vaiko priežiūros atostogos į laikotarpį, už kurį suteikiamos kasmetinės atostogos, neįskaitomas. Ši įstatymo nuostata mūsų atveju itin svarbi. Atsižvelgiant į tai, galima teigti, kad darbuotojai kasmetinės atostogos turi būti suteikiamos už laikotarpį nuo 1997 m. lapkričio 26 d. (nuo darbo pradžios) iki 2000 m. rugpjūčio 19 d. (iki nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos).

Kita svarbi įstatymo nuostata (6 str.) - kasmetinių minimalių atostogų trukmė - 28 kalendorinės dienos. Vadovaudamiesi ja, laikytume, kad atleidžiamai iš darbo (atkreipsime dėmesį, kad Darbo sutarties įstatymo 35 straipsnis nurodo: darbo sutartis darbdavio valia negali būti nutraukta su motina, auginančia vaiką iki 3 m., taip pat darbdavio iniciatyva, kai nėra darbuotojo kaltės) darbuotojai turėtų būti išmokama kompensacija už 76 kalendorinių dienų nepanaudotas kasmetines atostogas.

Konsultacijas rengia UAB "Pačiolis", tel. Vilniuje 700688

UAB