aA
Vidaus reikalų sistemos profesinė sąjunga kol kas atsisako planų surengti bado akciją dėl nepakankamo atlygio už darbą. Tačiau pareigūnai teigia įvykdysią šiuos ketinimus, jei nesulauks palankaus Konstitucinio Teismo sprendimo ir neteks savo ligoninės.
Policininkas, policija
Policininkas, policija
© DELFI
"Jei toliau bus vykdoma pareigūnų diskriminacija, jei toliau iš mūsų bus bandoma atimti ligoninę, jei mūsų nerengs, šitą mes padarysime", - pirmadienį spaudos konferencijoje sakė Policijos darbuotojų profesinės sąjungos pirmininkas Artūras Navaitis.

Bado akciją prie Seimo ir Konstitucinio Teismo, jei nebus patenkinti reikalavimai pareigūnams mokėti visą numatytą atlyginimą, planuota pradėti jau spalio 5 dieną. Maždaug 5 tūkst. pareigūnų atstovaujančios profsąjungos valdyba nusprendė laikinai pristabdyti protesto akciją, nes sulaukė Konstitucinio Teismo atsakymo, kad dar šį mėnesį žadama išnagrinėti kreipimąsi dėl pareigūnų atlyginimo indeksavimo koeficiento.

Dėl Vyriausybės patvirtintų Valstybės tarnautojo darbo užmokesčio skaičiavimo 2002 metų II pusmetį taisyklių atitikimo Konstitucijai 2002 metų pabaigoje kreipėsi Panevėžio apygardos administracinis teismas.

Konstitucinis Teismas šį prašymą ketina pradėti nagrinėti trečiadienį. Nutarimas turi būti priimtas per 30 dienų nuo nagrinėjimo pradžios.

Nepatenkina atlyginimų mokėjimo tvarka

Pareigūnus protestuoti verčia Valstybės tarnybos įstatyme ir minėtame Vyriausybės nutarime įtvirtinta galimybė pritrūkus lėšų mokėti tik dalį atlyginimo. "Pavyzdžiui, C1 kategorijos pareigūno atlyginimas "ant popieriaus" - 1070 litų, o mėnesio pabaigoje jis gauna 700-800 litų. Vadovas jam paaiškina, jog valstybė neskyrė pinigų, kad galėtų išmokėti visą atlyginimą. Laisvai samdomiems darbuotojams mokėti dalį atlyginimo galima tik gavus jo raštišką sutikimą, o mūsų sutikimo nereikia", - skundėsi A. Navaitis.

Pasak pareigūno, Seimas, priimdamas Valstybės tarnybos įstatymą, vėliau - ir Vidaus tarnybos statutą, nenumatė lėšų jų nuostatų įgyvendinimui. Vien 2002 metais Valstybės tarnybos įstatymo įgyvendinimui esą pritrūko maždaug 20 mln. litų. Šios lėšos nebuvo numatytos ir vėlesnių metų biudžetuose.

Anot spaudos konferencijoje dalyvavusio Lietuvos ugniagesių profesinių sąjungų susivienijimo pirmininko Sauliaus Džiauto, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento biudžete atlyginimams ir priedams už darbą naktį trūksta apie 8 mln. litų. Jei iki Naujųjų metų situacija nepasikeis į gerąją pusę, ugniagesiai gelbėtojai ketina atlygio už darbą reikalauti per teismą.

"Pagal Darbo kodeksą darbdavys su žmogumi susitaria, kad už darbą sumokės 1000 litų. Mes irgi galėtume su valstybe susitarti, kad sumokės po 1000 litų. Bet po mėnesio mums pasako, kad duosiu tik 700 litų. Pabandytų taip darbdavys pakalbėti - darbuotojas tikriausiai dės į snukį, atsiprašau už išsireiškimą, ir pasiųs toliau. O mes privalome vykdyti Vyriausybės nutarimą ir negauti tiek, kiek užsidirbome", - piktinosi S. Džiautas.

Kaip teigė pareigūnai, valstybė tik dalį pinigų skiria ir pareigūnų aprangai įsigyti. "Jūs įsivaizduojate pareigūną, apsirengusį 26 proc.? Šių metų biudžete numatyta patenkinti būtent tokią dalį poreikio", - pažymėjo A. Navaitis.

Kažkam parūpo pareigūnų ligoninės pastatai?

Dar viena paskata surengti bado akciją tapo žinia, kad norima atsisakyti vidaus reikalų sistemos pareigūnų ligoninės - anot profsąjungų atstovų, "paskutinės socialinės garantijos". Praėjusią savaitę gautame rašte nurodyta, kad Vyriausybė siūlo ligoninę perduoti Sveikatos apsaugos ministerijos žinion.

"Nelabai galiu įsivaizduoti, kad įslaptintas operatyvinis darbuotojas galėtų gulėti vienoje palatoje su nusikaltėliu, kurį jis sulaikė", - stebėjosi A. Navaitis.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos ligoninės profesinės sąjungos pirmininkės Leonardos Bivainienės, reformavus sveikatos apsaugos sistemą pareigūnai joje "pasimestų", ypač rajonuose. Medicinos priežiūra jam esą nebūtų taip lengvai prieinama, kaip dabar, nebūtų užtikrinta reabilitacija ir gydymo tęstinumas, kuris padėtų ilgiau išlaikyti žmones darbingus.

Pareigūnai spėjo, kad ketinimus atsisakyti specializuotos ligoninės lėmė tai, jog greičiausiai kažkam parūpo Vilniaus centre įsikūrusios ligoninės pastatai.

Dalyvautų ir vokiečiai bei bulgarai

Jei Vidaus reikalų sistemos profsąjunga vis dėlto pradės bado akciją, joje turėtų dalyvauti ne tik tarnybinėmis uniformomis ir civiliais drabužiais apsirengę pareigūnai, bet ir Vokietijos bei Bulgarijos profsąjungų atstovai. Olandijos policijos profesinė sąjunga sutiko bado akciją paremti finansiškai.

Be to, Europos policijos profesinių sąjungų susivienijimo nariai, gavę lietuvių signalą, turėtų savo vyriausybes paskatinti paprašyti Lietuvos paaiškinimo, kodėl susiklostė tokia situacija.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.