aA
Egipto sostinėje protestuotojai penktadienį užtvėrė įėjimą į vyriausybės pastatą ir neleidžia įeiti ką tik paskirtam premjerui Kamalui al Ganzouri, nurodo AFP reporteris.
Protestai Egipte  2011 11 25
Protestai Egipte 2011 11 25
© AFP/Scanpix

Žmonės piktinasi K.al Ganzouri paskyrimu, sakė agentūrai vienas akcijos organizatorių Ahmedas Zahranas, kuris dar minėjo, jog bus surengta spaudos konferencija.

Šimtai žmonių stovi prie vyriausybės pastato, kuris yra per kvartalą nuo Tahriro aikštės - demonstracijų epicentro, ir skanduoja „pasitrauk“, „revoliucija“, „Ganzouri - buvusio režimo atgyvena“.

Pats K.al Ganzuri penktadienį sakė, kad naujoji vyriausybė nebus sudaryta iki parlamento rinkimų, kurie prasidės pirmadienį. Dar jis sakė net neketinąs eiti į vyriausybės pastatą.

Egipto valdančioji kariškių taryba naują ministrų kabinetą suformuoti buvusiam premjerui K.al Ganzouri pavedė ketvirtadienį vakare.

K.al Ganzouri vadovavo vyriausybei 1996-1999, kai prezidentas buvo dabar jau nuverstas Hosni Mubarakas.

Prie vyriausybės pastato susirinkę žmonės sako neketiną kenkti pastatui. „Mes saugome pastatą. Mes esame organizuoti, elgsimės taip, kad nepakenktume savo reputacijai“, - sakė vienas protestuotojų, 35-erių Omaras Abdel Mansuras.

Demokratijos reikalaujančios grupės į nacionalinės gelbėjimo vyriausybės postą siūlo įvairius asmenis, tarp jų ir buvusį TATENA vadovą Mohamedą ElBaradei, bei buvusį Arabų Lygios generalinį sekretorių Amrą Mussa.

Pastarąją savaitę žmonės nesitraukia iš Tahriro aikštėje, kurioje įsirengė palapines; jie reikalauja, kad valdančioji ginkluotųjų pajėgų Aukščiausioji Taryba perduotų valdžią civiliams.

Per susirėmimus su policija nuo praėjusio sekmadienio žuvo mažiausiai 41 žmogus, daugiau kaip 3 tūkst. sužeista.

Egipto kariškiai rinkimams skyrė dvi dienas

Egipto kariškiai penktadienį nusprendė pirmadienį prasidėsiančių trijų ratų rinkimų laiką pratęsti iki dviejų dienų, vietoj vienos, pranešė oficialioji šalies naujienų agentūra MENA.

"Rinkimai vyks kaip planuota, bet balsavimas truks dvi dienas", - nurodė agentūra, cituodama kariškių pareigūną.

Rinkimų komisijos vadovas Abdel Moazas Ibrahimas sakė, kad pratęsus rinkimus galės balsuoti daugiau žmonių, pažymi MENA.

Dėl pirmą kartą po vasarį buvusio prezidento Hosni Mubarako nuvertimo rengiamų rinkimų buvo suabejota, pastarąją savaitę kilus demonstracijoms ir kruvinam susidorojimui; dėl to buvo pareikalauta, kad kariškiai pasitrauktų nuo valdžios.

Kai kurios partijos siūlė atidėti rinkimus, o kitos, kaip įtakingoji Musulmonų brolijos judėjimo partija "Laisvė ir teisingumas", tvirtino, jog rinkimai turi įvykti laiku.

Islamistai tikisi laimėti daugumą vietų parlamente, kuris paskirs komitetą naujos konstitucijos projektui parengti.

27 Egipto provincijos suskirstomos į tris grupes, kad rinkimai į Liaudies Asamblėją vyktų trimis ratais, su pakartotiniais rinkimais po savaitės po kiekvieno rato. Pirmasis ratas (9 provincijose) – lapkričio 28-ąją, pakartotiniai rinkimai – gruodžio 5-ąją; antrasis ratas (kitose 9 provincijose) – gruodžio 14-ąją, o pakartotiniai rinkimai – gruodžio 21-ąją; trečiasis ratas (likusiose 9 provincijose) – sausio 3-ąją, pakartotiniai rinkimai – sausio 10 dieną.

Rinkimai į aukštuosius parlamento rūmus – Šurą – vyks 2012-ųjų sausio 29 dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.