aA
Prezidentei Daliai Grybauskaitei nusprendus iš pareigų neatleisti teisėjus korumpuotais kyšininkais išvadinusiai dviguba žmogžudyste įtariamo kauniečio Drąsiaus Kedžio seseriai, Kauno apygardos teismo teisėjai Neringai Venckienei gali būti skirta pastaba, papeikimas arba griežtas papeikimas.
Neringa Venckienė
Neringa Venckienė
© DELFI (P.Garkausko nuotr.)

Kokią nuobaudą skirti etiką pažeidusiai teisėjai, penktadienį svarstė Teisėjų garbės teismas (TGT). Savo sprendimą teismas žada skelbti prieš pat Kalėdas – gruodžio 23-iąją.

N. Venckienei iškeltą drausmės bylą TGT išnagrinėjo jau antrą kartą – pavasarį teisėjai buvo nusprendę šalies vadovei pasiūlyti atleisti D. Kedžio seserį iš pareigų. Prezidentė nesutiko su tokiu sprendimu, nors ir pripažino, kad teisėjos pasisakymai nederami ir garbės teisėjų bendruomenei nedaro, todėl N. Venckienės drausmės byla buvo grąžinta nagrinėti iš naujo. Po šio prezidentės sprendimo TGT paliko du teisėjai.

Pagal įstatymus N. Venckienei gresia tik trys sankcijos – pastaba, papeikimas arba griežtas papeikimas.

Penktadienį nagrinėjant drausmės bylą N. Venckienė posėdyje nedalyvavo, tačiau TGT nusprendė, kad ją galima nagrinėti ir be pažeidimu kaltinamos teisėjos – savo poziciją ji yra išsakiusi anksčiau.

D. Kedžio seseriai drausmės bylą Teisėjų etikos ir drausmės komisija (TEDK) iškėlė po Panevėžio miesto apylinkės teismo posėdžio, kai buvo paskelbta, jog pedofilijos byla yra nutraukiama. Tada teisėja žurnalistams pareiškė, kad bylą nutraukę teisėjai yra „korumpuoti kyšininkai“, kurie neva dengia „iškrypėlių klaną“.

„Labai gaila, kad per išgamas, iškrypėlius teko palaidoti brolį, tačiau aš tikiu likimu ir tikiu, kad viskas sugrįš gyvenime“, – N. Venckienė buvo svarstoma ir dėl šių žodžių, kuriuos pasakė vienai žurnalistei.

„Teisėja N. Venckienė akivaizdžiai siekė diskredituoti jai neįtikusius teisėjus, sumenkinti jų bei teismo, kaip vienos iš valstybės valdžių, autoritetą. Tokie N. Venckienės pasisakymai kertasi su visuomenės interesais, vienareikšmiškai demonstruoja teisėjos indiferentišką požiūrį į visos teismų sistemos, visos teisėjų bendruomenės problemas bei iššūkius, rodo aiškią asmeninio intereso dominantę bendrojo intereso atžvilgiu. Tokią išvadą patvirtina ir teisėjos N. Venckienės nesavikritiška, subjektyviai kryptingai angažuota, sofistiniais argumentais grindžiama pozicija“, – vėliau nusprendė Teisėjų garbės teismas.

N. Venckienei šiemet jau buvo iškelta viena drausmės byla. Pirmoji buvo iškelta pagal Andriaus Ūso ir Laimutės Stankūnaitės skundus. Tąkart Teisėjų garbės teismas D. Kedžio seseriai skyrė papeikimą, bet šią nuobaudą Lietuvos Aukščiausiasis Teismas sušvelnino ir skyrė pastabą.

Teisėjų garbės teismas yra konstatavęs, kad N. Venckienė savo, kaip Lietuvos Respublikos pilietės teises ir pareigas turėtų įgyvendinti taip, „kad būtų laikomasi ir Teisėjų etikos kodekso reikalavimų, nes ji yra ne tik Lietuvos Respublikos pilietė, bet ir teisėja, kuriai taikomi specialūs elgesio standartai“.

TEDK yra pažymėjusi, kad bendraudama su žiniasklaida ir reikšdama nuomonę apie atliekamo ikiteisminio tyrimo eigą ir kitas su šiuo tyrimu susijusias aplinkybes N. Venckienė dažnai pasirenka tokį elgesio variantą, kuris nesuderinamas su etikos kodekse numatytais reikalavimais.

Pasak komisijos narių, N. Venckienės elgesys viešai kaltinant kitą teisėją nusikalstamos veikos padarymu, spaudoje siekiant jį sumenkinti, padaryti paniekos vertu žmogumi, taip pat visuomenės informavimo priemonių pagalba N. Venckienės reiškiama nuomonė, kad teismuose, prokuratūroje ir kt. susidaręs pedofilų klanas, todėl pedofilijos byla niekada nebus nešališkai ir išsamiai išnagrinėta, taip pat nėra suderinama su etikos kodekso reikalavimais.

Komisijai yra užkliuvę ir N. Venckienės rašyti skundai brolio vardu. Paaiškėjo, kad darbo kompiuteryje buvo aptikti dokumentai, kurie pavadinti itin nepagarbiai: „kalės skundas“, „piz...os skundas“, „kalių biuras“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.