aA
Pasienyje su Baltarusija vykstančių taktinių pratybų metu Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnai ir kariškiai aptiko įtartiną automobilį, kuriame buvo beveik 100 tūkst. Lt vertės kontrabandinių rūkalų krovinys.
Pasieniečiai su kariškiais aptiko cigarečių prikimštą „Audi“
© VSAT

Šią savaitę Lietuvos pasienyje su Baltarusija vyksta 10 dienų trukmės pratybos „Priedanga 2011“. Jų metu tikrinama VSAT ir Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų sąveika bei pasirengimas kartu vykdyti valstybės sienos apsaugą ekstremalių situacijų metu.

Pratybų metu sieną su Baltarusija saugantiems pasieniečiams talkina bei kartu patruliuoja septynios dešimtys kariškių, praneša VSAT.

Dviejų institucijų bendradarbiavimas, be pratyboms keliamų mokymo uždavinių vykdymo, duoda rezultatų ir tiesiogiai saugant sieną. Vienas didesnių pažeidimų išaiškintas trečiadienį. VSAT Varėnos rinktinės Aleksandro Barausko užkardos ruože patruliavęs bendras pasieniečių ir jiems talkinančių Krašto apsaugos savanorių pajėgų ekipažas ties Varėnos rajono Katros kaimu pastebėjo įtartiną automobilį „Audi A6 Avant“ lietuviškais valstybiniais registracijos numeriais. Nuo šios vietos iki Lietuvos sienos su Baltarusija – vos puskilometris, netoliese driekiasi pelkynai.

Prie neaptvertos sodybos, kurios šeimininkai čia nuolat negyvena, stovinti mašina pareigūnams sukėlė įtarimų. Ją nuspręsta patikrinti. Paaiškėjo, kad atrakintoje transporto priemonėje sukrautos rūkalų dėžės. Pasieniečiai ir kariškiai iš viso automobilyje aptiko 12 tūkst. 900 pakelių cigarečių „Fest“, „Jing Ling“, „Magnat“ ir „Premier“, pažymėtų baltarusiško pavyzdžio akcizo mokesčio ženklais.

Skaičiuojant pagal Lietuvoje galiojančią muitinio vertinimo metodiką šių cigarečių vertė yra apie 94 tūkst. Lt. Kad toks didelis kiekis rūkalų tilptų į lengvąjį automobilį, buvo išimtos jo galinės sėdynės.

Pasieniečiai ir kariškiai apžiūrėjo vietovę ir už kelių šimtų metrų nuo sodybos aptiko pelkėje ištryptą taką bei link Katros kaimo vedančias automobilio ratų žymes.

Manoma, kad kontrabandininkai būtent čia į Lietuvą per pelkę iš Baltarusijos atnešė cigarečių krovinį. Kontrabanda, įtariama, buvo sukrauta į Lietuvoje stovėjusį automobilį, kuriuo spėta nuvažiuoti link sodybos. Matyt, pabaidyti artėjančio tarnybinio automobilio, kontrabandininkai čia metė savo mašiną su cigaretėmis.

Dėl kontrabandos ir neteisėto valstybės sienos perėjimo VSAT Varėnos rinktinės pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą. Cigaretės bei automobilis „Audi A6 Avant“ saugomi A. Barausko užkardoje.

Pasieniečiai su kariškiais aptiko cigarečių prikimštą „Audi“
© VSAT
Pasieniečiai su kariškiais aptiko cigarečių prikimštą „Audi“
© VSAT
www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.